Създадоха ваксина срещу вирус, причиняващ рак

Създадоха ваксина срещу вирус, причиняващ рак Снимка: medicalxpress.com

Трябва обаче да я тестват върху хора

Учени съобщиха, че са създали две експериментални ваксини, които ще предпазват от заразяване с норовирус, причиняващ рак. Същият вирус се счита за потенциална причина за множествена склероза.

Ваксините, които досега са тествани само върху животни, блокират двата пътя за навлизане на вируса на Епщайн-Бар в тялото. Този вирус живее в два типа клетки: имунните В клетки, които произвеждат антитела, и епителните клетки, които покриват вътрешната и външната повърхност на органите. Новите ваксини са в състояние да "работят" и с двата типа клетки.

Понастоящем не съществува одобрена и проверена ваксина, която да предпазва от вируса на Епщайн - Бар, който заразява повече от 95% от възрастните по целия свят. Този вирус е първият човешки вирус, свързан с рака, предимно с лимфоми и рак на стомаха.

Учените съобщават, че новите ваксини предизвикват силен имунен отговор при мишки, порове и маймуни. Те също така блокират развитието на лимфом при гризачи, на които са трансплантирани човешки стволови клетки. Сега изследователите се надяват да започнат клинични изпитания на ваксините при хора в течение на една година.

Информацията е публикувана в научното списание Medical Xpress.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: