Цените на какаовите зърна в света за първи път в историята надхвърлиха $10 хил. за тон

Цените на какаовите зърна в света за първи път в историята надхвърлиха $10 хил. за тон Снимка: pixabay.com

ICE Futures: цените на какаовите зърна в света за първи път в историята надхвърлиха 10 хиляди долара за тон

Борсовата цена на какаовите зърна в света във вторник достигна нов исторически рекорд - повече от 10 хиляди долара за тон, което е увеличение 2,4 пъти от началото на годината, следва от данните на  ICE Futures.

В началото на февруари борсовата стойност на тон какаови зърна за първи път от 1977 г. възлезе на 5 хиляди долара, а по-малко от седмица по-късно цените се увеличиха до 5,5 хиляди долара за тон, превишавайки 47-годишния рекорд. 

В началото на миналата седмица цената надхвърли 8,3 хиляди долара за тон, като представлява увеличичение точно 2 пъти от края на миналата година.

По време на търговете днес цената на какаовите зърна достигна 10 070 долара за тон, което е 2,4 пъти повече от началото на годината. След това тя спадва леко - до 9 992 долара.

Международната организация за какао през януари съобщи, че недостигът на какаови зърна в света, който продължава вече две години, ще продължи и през 2024 г., при това трудностите с корабоплаването в Червено море ще поддържат тенденцията за повишаване на цената на тази суровина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: