Новият вирус HVRP е убил 16 000 деца само за една година

Новият вирус HVRP е убил 16 000 деца само за една година Снимка: ferra.ru

И за него даже не съществува специално лекарство

Нов вирус, човешки паратрип, започна активно да се разпространява в САЩ, съобщава MyDrivers.

Съгласно данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, броят на случаите на заразяване вируса се е увеличил драстично в различни региони на страната, особено в здравните заведения и детските болници.

Самият вирус е открит още през 2001 година. Той принадлежи към семейството на парагрипа и е в състояние да причини респираторни заболявания при хора от всички възрасти, особено при кърмачета, стари хора и такива с отслабена имунна система.

Предава се чрез контакт със заразени хора, по въздушно-капков път при кашляне и кихане, както и при физически контакт със заразени повърхности.

Последните проучвания показват, че децата под 5-годишна възраст са основната рискова група за заразяване с човешкия парагрипен вирус. Само през 2018 г. той е заразил повече от 14 милиона деца под 5-годишна възраст, което е довело до хоспитализацията на над 600 хиляди и до смъртни случаи на повече от 16 хиляди деца.

Особено плашещ е фактът, че в момента няма специфична антивирусна терапия или ваксина, която да предотврати заразяването с човешкия парагрипен вирус.

Въпреки това, могат да се вземат предпазни мерки, като редовно миене на ръцете, избягване на контакт с болни хора и избягване докосването на очите, носа и устата с немити ръце.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: