Блинкен: "Украйна ще стане член на НАТО"

Блинкен: "Украйна ще стане член на НАТО" Снимка: wikipedia.org

Държавният секретар на САЩ на срещата на върха на НАТО в Брюксел заяви, че Украйна ще стане член на Алианса. НАТО обеща да продължи помощта за Киев във войната с Русия.

"Украйна ще стане член на НАТО. Нашата цел е да помогнем за изграждането на мост към това", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, след като се срещна с украинския си колега Дмитрий Кулеба на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

За това съобщава Euronews.

Членовете на Алианса оцениха високо решителността и постоянството на украинците и обещаха да продължат да оказват помощ на страната. В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг счете за необходимо да уточни:

"Ние нямаме никакви планове за разполагане на бойни войски на НАТО на територията на Украйна. Не са постъпвали никакви искания по този въпрос. Но украинците ни молят за техника, боеприпаси, оръжие и ние осигуряваме Украйна с това. Това не прави съюзниците от НАТО участници в конфликта, но ние подкрепяме Украйна в отстояването на правото ѝ на самоотбрана."

По-рано вчера членовете на НАТО се съгласиха да потърсят в резервите си допълнителни системи за ПВО за Украйна - Киев много се нуждае от тях.

Днес сутринта в Харков бе съобщено за нови експлозии. Градът беше нападнат от руски дронове предишната вечер. Загинали са най-малко четирима души, трима от тях са спасители. Киев твърди, че руските военни използват тактиката на "двойни удари", когато дрон или ракета два пъти поразяват една и съща цел след определено забавяне, като по този начин подлагат на опасност спасителите и медиците, които вече са на мястото веднага след първия удар.

В същото време в окупираната от Русия част на Херсонска област в резултат на украинските удари в четвъртък загинаха четирима мирни жители. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация.

От град Курск в Южна Русия късно вечерта в четвъртък са постъпили съобщения за взривове и силен пожар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: