„Зелената“ вятърна енергетика в океана може да се окаже заплаха за китовете

„Зелената“ вятърна енергетика в океана може да се окаже заплаха за китовете Снимка: https://pixabay.com/

Bloomberg: „Зелената“ вятърна енергетика в Атлантическия океан може да е заплаха за китовете

Все още няма доказателства за пряко въздействие върху живота на китовете поради появата на генераторите, но учените предупреждават, че са възможни последствия.

Близо 20 мъртви кита са открити край бреговете на Ню Джърси от декември досега.

От декември около две дузини кита са изхвърлени на атлантическото крайбрежие на САЩ, някои екоактивисти предполагат, че животните са умрели поради развитието на проекти за вятърна енергия на морския шелф, пише Bloomberg.

Повечето от мъртвите китове са намерени в Ню Джърси. През януари коалиция от кметове на крайбрежните градове на щата, както и група природозащитни организации, изпратиха две писма до Вашингтон с искане за прекратяване на шелфовия добив край бреговете на щата.

Властите и индустриалните компании отричат ​​вятърните турбини да повлияят по някакъв начин на живота на китовете.

„Групите, които се противопоставят на чистата енергия, разпространяват дезинформация“, каза JC Sandberg, главен застъпник на Асоциацията за чиста енергия на Америка. Говорителят на губернатора на Ню Джърси Фил Мърфи заяви пред агенцията, че щатът ще продължи да преследва целите си за шелфова вятърна енергетика.
 

Няма доказателства за пряко отрицателно въздействие на инсталациите върху китовете, но „промяната на околната среда“, която следва от външния им вид, може да доведе до последствия за животните, предупреди Шон Хейс, изследовател в Northeast Fisheries Science Center. 


Националната администрация за океаните и атмосферата отбелязва, че „необичайни“ смъртни случаи на китове са регистрирани от 2016 г., тоест преди развитието на шелфовата вятърна енергетика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: