Великденски традиции в Европа

Великденски традиции в Европа Снимка: Praszkiewicz/AP

Тази нощ католиците посрещат Възкресение и Euronews проследи някои от най-оригиналните европейски традиции по Великден

През Страстната седмица градовете на Испания се изпълват с шествия на множеството католически ордени, изобразяващи сцени от библейската история за Възскресението на Христос. 

Във Франция по Великден църковните камбани замлъкват, защото според легендата „са отлетели” до Рим, за да ги благослови папата. Завръщайки се във Франция, камбаните носят великденски яйца и други лакомства. В Бесиер, югозападна Франция в понеделник след Великден хиляди се гощават с огромен великденски омлет от 15 000 яйца.

Първият ден след Великден в Полша е т. нар. „мокър понеделник”, когато по улиците поляците „се обстрелват” с водни пистолети. Традицията датира от XIV век, когато селските момчета ухажвали момичетата, като ги поливали с кофи вода. В наши дни лесно можете да станете обект на такова ухажване от страна на младежки групи, въоръжени с водни пистолети и всевъзможни съдове с вода, включително такива, в които може да ви накиснат. 

В Обединеното кралство понеделник след Великден е ден за състезание по търкаляне на яйца. Победител във вековния обичай е този, чиито яйца се търколят най-далеч, без да се счупят. Търкалянето на яйцата символизира отместването на камъка от входа на гробницата на Исус, където той не е бил открит, защото е възкръснал. 

За посетителите си по време на Великден Флоренция предлага необичайно зрелище, което не е за хора със слаби нерви. Така нареченото Scoppio del Carro (екплозия в колесницата), води началото си от Първия кръстоносен поход, когато флорентинецът Пацино де Паци изкачил стените на Йерусалим, за да вземе камъни от Божи гроб, които отнесъл във Флоренция. 

A cart, packed full of fireworks, is lit in a tradition known as Scoppio del Carro in Florence, 2010
 Scoppio del Carro във Флоренция, снимка - Euronews

С тях в столицата на Тоскана запалили великденски огън в колесница, която обикаляла улиците на Флоренция, за да донесе благословия на града. От XVII век огънят е заменен с фоерверки, раснасяни в колесница, проектирана от прочутия архитект и сценограф Бернардо Буонталенти. Днес процесията се предвожда от ракета във формата на гълъб – така наречената „коломбина”. 

По великденските празници много от жителите на Норвегия се оттеглят в планински и селски хижи, наслаждавайки се на традиционната петдневна великденска почивка. Съчетават я  с четене на криминални романи, които в този период се продават на промоция, и гледане на криминални филми, щедро предлагани от норвежките телевизионни канали. Празнично, нали?

Иизточноправославните църкви тази година ще празнуват Великден на 5 май. В Гърция основно събитие на разпети петък е мрачно шествие, възстановка на свалянето на разпнатия Христос от кръста и погребението му. Традиция е след шестгвията вярващите да будуват до среднощната съботна великденска литургия и оповестяването на Възкресение. В гръцките семейства великденската трапеза наред с боядисаните яйца и козунаци, задължително включва печено агне – традиция, която споделяме и ние, българите. 

Колкото и да са странни, Великденските традиции говорят за надеждата на хората, че както Христос е възкръснал, така и доброто винаги ще възкръсва, а злото ще бъде победено. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: