Доброволната военна служба привлича финландките

Доброволната военна служба привлича финландките Снимка: dailyfinland.fi

В завършилия есенен наборен кръг за армията са кандидатствали 1258 представителки на нежния пол.

Към резерва на отбранителните сили и граничната охрана на Финландия вече са обучени и зачислени над 12 000 жени. Въпреки че са преминали военна подготовка, те периодически преминават опреснителни занятия. 

Кандидатките за доброволна военна служба подават документите си чрез електронна услуга на сайта на финландската армия. След прецизиране на кандидатурите, те започват обучителен и тренировъчен процес, който тази година ще стартира към края на април. 

Завършената военна служба дава право на жените да продължат военната си кариера, да служат в местните военни поделения в районите, в които живеят, или да кандидатстват за обучение в силите за управление на кризи.

Според началник щаба на финландската армия генерал-майор Юка Йокинен, „с мотивацията си и своето ноу-хау”, жените имат значителен принос към резерва на силите за отбрана. 

Докато в съседна Русия мнозина подлежащи на военна служба мъже се опитват да я избегнат, във Финландия кандидатки за армията не липсват. Броят на желаещите да преминат доброволна военна служба стабилно надхвърля 1000 дами годишно, като подадените документи за миналия пролетен кръг са 1588. Следващата наборна процедура за жени ще се открие към края на февруари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: