Военна служба в Русия застрашава професионалната кариера на известни хокеисти

Военна служба в Русия застрашава професионалната кариера на известни хокеисти Снимка: britannica.com

Има вероятност клубовете от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (NHL) да избегнат руски попълнения, въпреки отличните им качества.

Такова е предположението на заместник-комисаря на NHL Бил Дейли за първия round draft на лигата, който ще се проведе тази нощ в Монреал. Причината е ситуацията с вратаря на Philadelphia Flyers Иван Федотов, който беше задържан на 1 юли в Санкт Петербург заради отклоняване от военна служба в страната си. 

През май хокеистът подписа договор с филаделфийския клуб от NHL и заяви на треньорския щаб и ръководството на руския си клуб ЦСКА, че вече не е готов да играе за Русия и иска да напусне страната. Покровител на отбора е шефът на „Роснефт” Игор Сечин. 

Според съобщение на ТАСС, Федотов вече отбива военната си служба в Северодвинск, Архангелска област, и вероятно от септември ще дослужи в една от военните части на остров Нова Земя в Северния ледовит океан. Възможно е тази перспектива да сложи край на кариерата му като хокеист.

Източник от РИА „Новости” твърди, че в подобна ситуация са и нападателят на Minnesota Wild Кирил Капризов и нападателят на ЦСКА - Москва Павел Карнаухов. Те са заподозрени, че са си купили военни книжки чрез бивш полицай, който е бил арестуван. 

Миналата година Кирил Капризов удължи договора си с Minnesota Wild с 5 години при годишна заплата от $ 9 милиона. Той е олимпийски шампион от игрите в Пьонгчанг 2018, бронзов медалист от Световното първенство през 2019 и носител на Calder Trophy за 2021 г. за най-добър дебют в NHL, но сега завръщането му там е под въпрос, тъй като Русия го обяви за издирване. Бащата на хокеиста заяви пред Sport Express, че синът му няма военна книжка и понастоящем е студент.

Според Telegram-канала SHOT, военната книжка на Павел Карнаухов му е струвала 37 000 рубли. Той е шампион на Русия за 2019, а на тазгодишната олимпиада в Пекин спечели сребро. През 2020 г. хокеистът преподписа тригодишен договор с московския ЦСКА. За момента местонахождението му не се посочва.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: