В 4 фази: германското правителство изготви сценарий за война между Русия и НАТО - Bild

В 4 фази: германското правителство изготви сценарий за война между Русия и НАТО - Bild Снимка: коллаж УНИАН, фото t.me/mod_russia, wikimedia.org

Германски анализатори смятат, че е възможно руските войски да нахлуят в Германия

Германското правителство е моделирало базов сценарий на евентуална руска атака срещу НАТО и стига до заключението, че германците определено ще трябва да се бият. За това пише немският таблоид Bild.

Журналистите успяха да проучат правителствен доклад, озаглавен „Анализ на риска за гражданската защита“. В документа се посочва, че руската инвазия в Украйна е довела до „фундаментална промяна в ситуацията със сигурността за Европа като цяло“.

Правителствени анализатори са стигнали до извода, че в случай на руска атака на територията на НАТО „вероятният сценарий“ е Германия също да участва в нея. В същото време основният сценарий на руска атака срещу Алианса предвижда 4 основни фази:

 

  1. Дезинформационна кампания в медиите и социалните мрежи, насочена към разделяне на обществото и подкопаване на доверието в демократичните институции. Кибератаки, саботажни действия и саботажи на критични инфраструктурни обекти – електроцентрали, електрически мрежи, язовири.
    
  2. Струпване на руски войски на източните граници на НАТО, реципрочно събиране на войски на алианса там. Появата на първите бежанци, засилването на кибератаките, диверсии и саботажи, включително на потенциално опасни обекти - химически заводи, атомни електроцентрали, язовири. Възможно е пръскане на бойни отровни вещества.

 3. Дистанционни военни удари по цели на територията на НАТО, включително в Германия. Началото на една класическа война. Унищожаване или заглушаване на космически спътници. По-сериозни заплахи за използване на ядрено оръжие от Руската федерация.

    4. Сухопътна инвазия на руските войски с възможен пробив на германска територия. Разпространението на активни военни действия в околоземното пространство.

 

Както пише УНИАН, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, говорейки в Конгреса, предупреди републиканците, че в случай на военно поражение на Украйна Русия ще продължи с атакуване на своите съседи. Според него след Украйна Путин ще атакува балтийските страни, което ще означава война с НАТО.

Украинският военен анализатор Сергей Сумлени смята, че руската инвазия в балтийските страни изобщо няма да прилича на пълномащабна война, както в Украйна.

Напротив, Кремъл ще се опита да организира хибридна агресия, използвайки заплахи за ядрена война, за да възпре Западна Европа от пряка намеса и защита на балтийските страни.

По материали на УНИАН
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: