Учените намериха връзка между депресията, липсата на сън и затлъстяването

Учените намериха връзка между депресията, липсата на сън и затлъстяването Снимка: Pixabay

Изследователите са свързали продължителността на съня с вероятността човек да развие хранително разстройство.

Сезонните промени в продължителността на дневната светлина и тъмнината водят до увеличаване на хората с хронотип „Сова“  (тези, които лягат късно и стават късно). Такива хора са склонни към депресия, употреба на стимуланти (тютюн, алкохол) и затлъстяване. До това заключение са стигнали група учени от Уралския федерален университет, Института по физиология на Коми и Тюменските медицински университети. Данните и резултатите от изследването са публикувани в списание European Eating Disorders Review.

Обекти на изследването са били ученици и студенти, чиято средна възраст е 17,9 години (в диапазона 12-30 години; 66,6% от тях са жени). Анкетите са проведени през 2017-2019 г. В тях са участвали общо 2360 души от северноевропейската част на Русия. Взети са предвид времето на изгрев и залез, продължителността на деня и индексът на телесната маса.

„Резултатите показват, че някои от характеристиките на ритъма сън-събуждане при хора със симптоми на депресия и пристрастяване към храната са сходни, но между тези две състояния има разлики по отношението на съня“, казва един от участниците в екипа.

Учените са открили връзка между симптомите на депресия и пристрастяването към храната с времето на настъпване на съня през делничните дни и с фотопериода: колкото по-късно участниците в проучването си лягали и колкото по-късно изгрявало слънцето, толкова по-голяма била вероятността да се чувстват зле и да преяждат.

„Хората, които не закусват и консумират по-голямата част от ежедневния си порцион вечер, са изложени на риск от затлъстяване и метаболитен синдром. Подобни, но по-тежки странични ефекти са съобщени за работниците нощна смяна, които трябва да се хранят през тъмната половина от денонощието", се казва в изследването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: