Лекарство за отслабване превърна производителя си в най-скъпата европейска компания

Лекарство за отслабване превърна производителя си в най-скъпата европейска компания Снимка: ibihealthcare.com

През последните 50 години нивата на затлъстяване в световен мащаб почти са се утроили, с перспективата до 2030 г. да засегнат един милиард души

Медикаментът Wegovy, произвеждан от датската Novo Nordisk, се инжектира четири пъти месечно и според данните, може да намали с най-малко 10% теглото на хора със затлъстяване. Подхранвани от социалните медии и съобщенията за знаменитости, които са използвали Wegovy, продажбите на препарата предизвикаха бум, сравним само с този, който преди години направи виаграта, казват пред ВВС датски бизнес-експерти. 

Активната съставка на Wegovy, наречена семаглутид, помага за контролиране на кръвната захар, понижава апетита и предизвиква чувство на ситост. Редките странични ефекти са гадене и повръщане, а някои пациенти възстановяват загубените килограми, след като спрат лечението. 

Това обаче не са е отразило на продажбите на Wegovy, които през 2023 г. скочиха пет пъти, генерирайки годишна нетна печалба за Novo Nordisk от $ 12 милиарда и прекомерно голям дял от икономическия растеж на Дания. За да отговори на очаквания ръст в търсенето, (между 18% и 26%), Novo Nordisk разширява сериозно производствения си капацитет. 

В продължение на почти век Novo Nordisk беше фокусиран в производството на инсулин, но с откриването на семаглутид през 2004 г. компанията се трансформира, разработвайки Wegovy като лечение на диабет, докато намаляването на теглото се оказа изненадващ ефект. За момента Wegovy се предлага в Дания, Германия, Исландия, Норвегия, Швейцария, Франция, Обединеното кралство, САЩ и ОАЕ, а към края на февруари ще се продава и в Япония. 

Лекарството обаче е твърде скъпо и много здравни застрахователи в Дания и САЩ не го реимбурсират, още повече, че не е ясно колко време трябва да продължи лечението с Wegovy при затлъстяване. Това създава условия за неравенство в здравните грижи, тревожат се от Датското дружество по обща медицина и призовават за по-прецизно назначаване на препарата. 

Въпреки желанието на мнозина да се отърват от излишните килограми, лекарите предупреждават, че пациентите на бива да приемат Wegovy без лекарско предписание и не бива да се доверяват на рецептите, които онлайн аптеки предлагат широко заедно с медикамента.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: