Хората със затлъстяване вече са над един милиард

Хората със затлъстяване вече са над един милиард Снимка: https://pixabay.com/

Всеки осми човек на планетата страда от затлъстяване. Това се казва в най-новото проучване на списание Lancet.

Броят на хората със затлъстяване, тоест тези с индекс на телесна маса над 30, надхвърли милиард за първи път. Това съобщи СЗО, позовавайки се на проучване на Lancet.

Това е много тревожна ситуация, подчертава СЗО. Посочва се също, че 43% от възрастното население на планетата е с наднормено тегло (индекс на телесна маса над 25).

През последните три десетилетия броят на хората със затлъстяване се е удвоил, като процентът се е учетворил при децата и юношите. Експертите посочват, че при сегашните темпове тази цифра ще се удвои отново до 2035 г.

Сред лидерите по процент на затлъстяване са островните държави и териториите на Тихия океан, както и САЩ и Великобритания. Така в Тонга и Америка Броят на затлъстелите жени надхвърля 80%, около 70% от мъжете със затлъстяване - в същата Американска Самоа и Науру.

В Съединените щати процентът на затлъстяване се е увеличил от 21,2% през 1990 г. на 43,8% през 2022 г. сред жените и от 16,9% на 41,6% сред мъжете.

Относително ниски нива на затлъстяване се наблюдават в Китай и Индия, но има и забележима тенденция към нарастване на този показател. Така в Китай процентът на затлъстяване сред жените се е увеличил от 2,0% на 7,8%, а сред мъжете - от 0,8% на 8,9%.

В Индия нивата на затлъстяване са се увеличили от 1,2% на 9,8% при жените и от 0,5% на 5,4% при мъжете.

СЗО подчертава, че "затлъстяването е сложно хронично заболяване. Причините за появата му са добре разбрани, както и мерките, необходими за преодоляване на кризата. Те са подкрепени с убедителни доказателства, но не се прилагат."

ЕС наскоро публикува собствен доклад, който показва, че 1/6 от европейците страдат от затлъстяване, а половината от населението е с наднормено тегло.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: