Най-добрите кучета пазачи за семейства

Най-добрите кучета пазачи за семейства

Ветеринари посочват най-любвеобвилните и лоялни породи

Има толкова много добри причини да осиновите куче. Те предлагат компания, любов и много забавления. Друго предимство да вземете кученце в семейството си е,че добавят чувство за сигурност. Кучетата са лоялни към семействата си и естествено искат да пазят своята „глутница“ от зло или натрапници. Въпреки това, някои са по-добри от други в предлагането на защита. Кои са най-добрите кучета пазачи за семейства? Тук ветеринари и експерти по кучешко поведение споделят чертите и породите кучета, които могат да опазят вас и вашето семейство.

Какво прави едно куче добър семеен пазач?

Имайте предвид, че обучените кучета пазачи или кучета за защита са различни от семейните кучета пазачи, казва Кайт Хембри, ръководител на обучението в Good Pup. Професионалните кучета пазачи са работни кучета и преминават през обширно обучение за експертна защита на хора и имущество. „Много малко семейства се нуждаят или изискват традиционно куче пазач. Всъщност, повечето семейства реално искат техният доверен четириног спътник да ги предупреди, че има някой на вратата им“, обяснява тя.

Най-добрите кучета пазачи за семейства са смели и лоялни, и знаят кога да защитят от натрапник, но същевременно могат да са страхотен семеен или личен домашен любимец, който се държи добре с гости и приятели“, казва Никол Елис, сертифициран професионален треньор на кучета и експерт по начина на живот на домашни любимци. „Важно е да разберете, че това не са кучета, които са готови, бдителни и нащрек 24/7, а само когато трябва.“

Един пример за важна черта на семейното куче пазач е проницателността, отбелязва Хембри. Доброто семейно куче пазач не просто лае по всичко – то знае кога някой е или не е заплаха. „Повечето кучета инстинктивно предупреждават семейството си, че някой е на вратата, или лаят срещу неочакван натрапник в дома. Да можеш да използваш слухови или обонятелни способности, за да правиш разлика между познати и непознати посетители, докато се приближават, е безценно умение за охрана.“ (Искате да можете да защитите кучето си в замяна?Проверете и научете команди, които могат да спасят живота на вашето куче.)

Има много породи кучета, които са страхотни семейни домашни любимци и пазачи. Ето кои са шестте най-добри кучета пазачи за семейства.

1. Немски овчарки

Интелигентни, приятелски настроени към семейството и лоялни, немските овчарки са сред най-добрите кучета пазачи, които едно семейство може да има. „Те са проницателни и винаги са на пост“, казва ветеринарят д-р Сабрина Конг, сътрудник на We Love Doodles. Те имат по природа защитна и послушна жилка, която ги прави лесни за обучение. Немските овчарки смятат хората, които обичат, за членове на своята глутница.

Важен фактор при обучението на немските овчарки да бъдат отлични кучета пазачи е как са социализирани като малки. „Социализирайте ги – запознайте ги с различни хора, места и ситуации“, препоръчва д-р Конг. С подходящо обучение тази порода може да идентифицира и прави разлика между безвреден непознат и нарушител.

2. Ротвайлер

Ротвайлерите са безстрашни и привързани семейни кучета, известни със своята упоритост и сила, което ги прави изключителни кучета пазачи. „Ротвайлерите са естествени защитници, но са супер мекисъс семействата си“, казва д-р Конг.

Въпреки че мощният им външен вид може да бъде плашещ, техният инстинкт за опасност е несравним. „Ротвайлер на име Дейзи под моите грижи е пример за този характерен балансиран темперамент и контролирана реакция“, казва д-р Сара Очоа, ветеринарен сътрудник в Hound Games. „Приглушеното ръмжене, което тя издаде, когато пощальонът се приближи, беше проява на премерена защита по учебник – бдителна, но достатъчно проницателна, за да не предприеме непровокирана атака.“

3. Булмастиф

Развъдчиците са създали това куче чрез кръстосване на булдог и мастиф. Сред многото големи породи кучета в света, тези са особено лоялни и защитни семейни домашни любимци. Подобно на ротвайлерите, булмастифите може да изглеждат плашещи, което е една от причините да са толкова ефективни защитници. Докато достигнат пълна зрялост, те могат да бъдат високи до 27 инча на рамото и да тежат между 100 и 130 паунда. Те са защитаващи, но привързани, което е добра комбинация за семейно куче пазач. „Булмастифите съчетават плашещо присъствие с вродена нежност, когато общуват с членовете на семейството“, обяснява д-р Очоа.

Като повечето интелигентни работни породи, булмастифите се справят най-добре, когато са обучени и социализирани добре от ранна възраст. Когато енергийните им нива са насочени към извършване на работа, като защита на членовете на семейството, те са страхотни кучешки приятели.

4. Доберман пинчер

Що се отнася до елегантните и мускулести породи кучета, няма по-добро от доберман пинчер. Често описвани като „благородници на природата“, доберманите не са просто силни – те са невероятно умни и могат да бъдат обучени като работни кучета, независимо дали ги натоварвате да работят в обслужващи роли или като кучета пазачи. Те са бързи и силни и умението им да наблюдават ги прави отлични пазачи. Доберманите също са известни с това, че са страхотни с децата и нежни към членовете на семейството – Американският киноложки клуб им дава най-високата оценка и в двете категории.

Освен че са чудесно куче пазач на семейството, доберманите са физически уникални – разпознаваеми по компактното си тяло, триъгълна глава и къс косъм. Последното означава, че има по-малко козина, което прави доберман пинчер добър вариант за собственици с алергии към домашни любимци или чувствителни към пърхот.

5. Тибетски мастиф

По-големият и рошав братовчед на булмастифа, тибетският мастиф е верен спътник и страхотен пазач. Тази изключително интелигентна порода е разработена, за да пази добитъка в Хималаите, което означава, че инстинктът за защита на стадото и оставане нащрек е буквално заложен в тяхното ДНК. Въпреки че са големи и могат да изглеждат плашещи, те са лоялни към семействата си. Тези рошави кучета се справят най-добре в умерен до по-студен климат и в среда, където имат достатъчно пространство.

6. Белгийско Малиноа

Често бъркани с немската овчарка, белгийските малиноа са силна и интелигентна работеща порода и често са страхотни полицейски кучета и пазачи. И немските овчарки, и малиноа водят началото си от отглеждането на добитък и в резултат на това имат силна работна етика и вроден атлетизъм.

Малиноа са малко по-дребни и по-слаби от овчарките и обикновено имат по-малко здравословни проблеми от овчарките (които често страдат от проблеми с бедрата и тревожност). Белгийските малиноа са известни със своя дух и любопитство – това е високоенергийна порода, която изисква интелектуална стимулация и дълги разходки. Те се нуждаят от цел и обичат да учат нови трикове и команди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: