Рекордна е сумата на паричните преводи от чужбина към българите у нас в края на 2023 г.

Рекордна е сумата на паричните преводи от чужбина към българите у нас в края на 2023 г. Снимка: 3CON Communications

Наблюдава се увеличение с 600 млн. евро общо от предходната година

В края на миналата година е отчетена рекордна сума изпратени пари от работещи в чужбина българи към близките им, като най-много се изпращат от Германия, съобщава Агениця 3CON Communications .

На дневна база у нас пристигат по 4 млн. евро. По данни на НСИ към момента в чужбина работят над 2 милиона българи и почти няма човек от тези регистрирани гастарбайтери, който да не подпомага близките си финансово. След инфлацията от 2013 г. до 2023 г. се отчита увеличение с 600 милиона евро. Към момента по такъв начин се издържат огромен брой домакинства, чиито брой варира над 2,5 млн.

По темата  в репортаж за Нова телевизия говори Илиян Насков - изпълнителен директор на Factor I.N.

Проучването, което се използва за твърденията, е направено от компанията за парични преводи и използва два индекса, като първият индекс е за общите цени на потребление на българското домакинство и показва, че през 2021 година изменението е с 8% при средна транзакция 7%. Тоест, нашите съграждани отчитат поскъпване на живота, констатира Насков.

Вторият индекс е за прага на бедността. За 2022 г. той е 530 лв., като средната сума, която се изпраща дневно към момента, е 630 лв. (за сравнение, в предходната година е 550 лв., което също е цитирано от проучването. Парите, които българите получават от своите близки, се използват основно за битови сметки, в по-малка част за услуги и лекарства, след това за ремонти, и най-малко - за закупуване на движимо и недвижимо имущество. 

На въпроса дали има сезонност при повишение на изпращаните средства, Илиян Насков отговаря, че обикновено преди Великден и Коледа се изпращат най-много пари, предвид, че са празници. Относно това, дали имат значение регионите - най-много се изпращат в слабо развитите райони, заявява за БНР изпънителният директор на Factor I.N. 

Внесените пари от чужбина подобряват БВП

В Топ 3 на държавите, които внасят пари към български домакинства са, разбира се, Германия, САЩ и Великобритания. За Германия е обичайно, тъй като тя винаги е била най-ценената като високодоходна страна от българите. 

Внесените пари увеличават жизнения стандарт, което повишава потреблението и води до растеж на бизнеса и икономиката. Внесените пари представляват 1,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, коментира Насков. Това, разбира се, положително влияе върху българската икономика, но остава проблемът с липсата на работна сила в българските предприятия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: