Все повече българи имат нужда от финансова помощ от роднини в чужбина

Все повече българи имат нужда от финансова помощ от роднини в чужбина

Близо 1,150 млрд. лева или 587 млн. евро са изпратили на роднини и близки у нас работещите в чужбина българи. Това сочат данни на Българската народна банка (БНБ).

Основната причина за огромният ръст е нуждата от по-високи доходи за издръжка у нас. Заплатите в чужбина растат в пъти за разлика от слабите темпове на тези у нас. Например в Обединеното кралство минималната ставка, която получават работниците на острова, не трябва да е под 10,32 британски лири на час. Това е с близо 3 паунда повече спрямо предпандемичната 2019 година, когато възнаграждението бе 7,50 паунда на час. 

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за един човек, сам живеещ и работещ, е 1402,25 лева, съобщи на пресконференция Пламен Димитров, президент на КНСБ, в централата на синдиката. Той съобщи, че 2524,05 лева струва общата издръжка на тричленно семейство - двама работещи възрастни и едно дете до 14 години. 

 Пращат се средно по 117 млн. евро на месец

Най-много пари са изпратили през май тази година. В сравнение с преводите за първите пет месеца на 2022 година парите, които пращат емигрантите на свои близки, нарастват с близо 84 млн. евро. Очакванията са до края на тази година сумата, изпратена от българи, работещи в чужбина, у нас да надвиши 1,2 млрд. евро, колкото е била за цялата минала година. 

През първото тримесечие на тази година рекордьори по трансфери у нас са работещите българи в Германия. За първите три месеца те са пратили на роднините си общо 67,3 млн. евро или над 130 млн. лева. Втори по инвестирани пари у нас са българите в САЩ, които са превели 61,4 млн. евро. От Испания и Обединеното кралство сумите, които влизат у нас, са съответно 34 млн. и 32 млн. евро. Гърция е на пето място по трансфер на суми към България - 20 млн. евро.

Статистиката отчита увеличение на преведените суми от всички държави. Намаление на преводите е отчетено от българите в Италия, като към март 2020 година от тях са влизали 17 млн. евро, а след това падат на 15,5 млн. евро. Това е право пропорционално и на статистиките за работещи българи. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: