Все по-малко българи ще завършват висше образование до 2025 г.

Все по-малко българи ще завършват висше образование до 2025 г. Снимка: pixabay

През следващите години броят на завършилите висше образование български граждани ще продължи да намалява

Очаква се между 2021 и 2025 г. да се дипломират 239 хил. абсолвенти. Това е спад от 9% спрямо 263 хил., успешно приключили следването си в периода 2016-2020 г.

Прогнозата е броят на завършилите да се стабилизира след 2025 г.

Това е записано в Националната карта на висшето образование в Република България, която кабинетът прие днес, съобщи правителствената пресслужба.

До 2025 г. броят на действащите студенти на национално равнище ще остане стабилен, дори е възможно известно покачване. Заради значителните промени в приема през последните години обаче ще продължи процесът на ребалансиране на броя на студентите по професионални направления.

Най-голям спад в абсолютния брой се очаква в „Икономика“ (с около 2400 студенти). В процентно изражение най-сериозно ще е намалението в „Туризъм“ (16%). Най-много ще се увеличи броят студенти в „Педагогика на обучението по ... ,, (с близо 1700). В процентно изражение най-висок ръст се очертава в „Материали и материалознание“ - 86%, и „Химични технологии“ - 40%.

Разместване между професионалните направления ще има в броя на завършилите. Най-голямо увеличение през следващите пет години се очаква в „Теория и управление на образованието“ - 76%, ,,Материали и материалознание“ и „Педагогика на обучението по ... „ - 45%. Най-голям спад ще има в „Животновъдство“ - 41%, ,,Металургия“ - 39%, ,,Социални дейности“ и „Туризъм“ - 32%, и „Икономика“ - 31%.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: