Google ще изисква политическите реклами да отбелязват използването на изкуствен интелект

Google ще изисква политическите реклами да отбелязват използването на изкуствен интелект Снимка: freemalaysiatoday.com

По този начин технологичният гигант отговаря на "нарастващото разпространение на инструменти", които произвеждат изкуствено генерирано съдържание

Пред BBC говорител на Google каза, че задължението ще влезе в сила от ноември, около година преди следващите президентски избори в САЩ, за да предотврати опасенията, че изкуственият интелект (ИИ) потенциално може да засили дезинформацията по време на предизборната кампания.

В Google вече действат правила за реклама, които забраняват манипулирането на цифрови медийни продукти с цел измама или заблуда на обществеността по отношение на политика, социални проблеми или въпроси от обществен интерес. Актуализацията обаче изисква рекламите, свързани с избори, да разкриват „на видно място, ясно и забележимо“ дали включват генерирано съдържание, което показва реалистично изглеждащи събития или хора.

Рекламната политика на Google забранява и неверни твърдения, чиято недостоверност е доказуема, но въпреки това се разпространяват, подкопавайки доверието в изборния процес. Освен това, Google изисква политическите реклами да разкриват кой плаща за тях и кой е предоставил информацията за посланията им.

За маркирането на политическите реклами, създадени с помощта на ИИ, от Google предлагат етикети като „Тази снимка не изобразява реални събития“ или „Това видеосъдържание е синтетично генерирано“. Тези обозначения следва да се поставят, ако снимка, видео или аудио-запис показват събитие, което не се е случило, както и човек, който произнася думи, които не е казвал, или извършва нещо, което не е правил, уточняват от Google.

През март в социалните медии беше разпространена фалшива снимка, създадена с инструменти на ИИ, от която ставаше "ясно", че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е арестуван. Също през март, фалшиво видео показа украинския президент Володимир Зеленски да говори за капитулация пред Русия. 

Експертите по ИИ казаха пред BBC, че генеративният изкуствен интелект напредва с такава скорост, че потенциалът за злоупотреби с продуктите му действително е тревожен. От Google, които последователно поддържат политика на въздържаност в прилагането на ИИ, казват, че ще продължат да инвестират в технологии за откриване и премахване на фалшиво съдържание.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: