Върнаха се подозренията за расизъм в британското кралско семейство

Върнаха се подозренията за расизъм в британското кралско семейство Снимка: livemint.com

Новата книга „Endgame” на Омид Скоби „неизвестно как” излезе в Нидерландия, посочвайки предполагаем разговор с расистки нюанс между настоящия крал Чарлз IV и Кейт Мидълтън, сега принцеса на Уелс

В английския оригинал разговорът е предаден без да се цитират имената на събеседниците, заради „правни причини”. Според книгата, членове на кралското семейство са обсъждали „колко тъмнокожо” може да бъде нероденото тогава първо дете на принц Хари и Меган Маркъл. За въпросния разговор Маркъл спомена в интервюто на двамата с Опра Уинфри през 2021 г. В следващо интервю по ITV обаче, на въпроса дали би определил като расистки коментара за цвета на кожата на сина му, принц Хари отовори: „Не, не бих“.

Авторът твърди, че е научил за „грешката” от социалните медии и настоява, че посочването на имената в нидерланското издание не е рекламен трик. Пред Newsnight по BBC Two той каза, че е в ход „пълно разследване“, за да се установи как имената са се появили в нидерландския тираж на „Endgame”. Попитан дали ще се извини за назоваването на кралските особи, той каза: Не е моя работа да се извинявам, защото все още искам да знам какво се е случило“.

На въпрос относно съобщенията, че Бъкингамският дворец обмисля съдебни действия, говорител на двореца отговори: „Проучваме всички възможности“. Пред Talk TV британският министър на сигурността Том Тугендхат каза, че твърденията срещу краля и принцесата на Уелс са „напълно недоказани“ и изрази възхищението си от дейността на Чарлз IV.

Междувременно нидерландският тираж на „Endgame” е изтеглен от продажба. Управляващият директор на издателството Xander Uitgevers нарече случилото се „грешка в превода“ и обяви, че книгата днес ще излезе в „коригирана” версия.

"Endgame" не е първата книга на Скоби за кралското семейство. През 2020 г. той и Каролин Дюранд написаха съвместно биографията на Меган, наречена Finding Freedom. Четивото придоби известност, когато Меган Маркъл беше принудена да се извини пред съда заради изявленията си, че „не е допринесла“ за книгата. Свидетели обаче потвърдиха, че е предоставила „информационни бележки“ на един от своите помощници, който е бил във връзка с двамата съавтори.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: