Пандемията доведе до нова вълна от златна треска в Южна Африка

Пандемията доведе до нова вълна от златна треска в Южна Африка Снимка: euronews.com

Местни жители и нелегални мигранти се занимават с добив на златен пясък в изоставени мини

Нова вълна от златна треска започна в Република Южна Африка поради пандемия от коронавирус, която доведе до рязко нарастване на безработицата, съобщава Еuronews.

Местни жители и нелегални мигранти от Лесото, Зимбавбе и Мозамбик се занимават с добив на златен пясък в изоставени мини. В Южна Африка такива миньори се наричат "зама зама" - ловци на късмет, но за работата си те получават само малка част от печалбата, която се дава на контролиращите процеса престъпни групировки.

Активисти в предградията на Йоханесбург призовават властите и минните корпорации да намерят решение на проблема. "Нелегалните миньори стават все повече, тъй като нивото на безработица и без това вече е било много високо, а след това е започнала и пандемията от коронавирус, което води до обедняване на населението", казва Тини Дламини.

Според експерти, преди шест години в този незаконен отрасыл в Южна Африка са били заети най-малко 30 хиляди души. Работниците рискуват здравето си: основният метод за нелегалния долив е живачният, който води също така и до замърсяване на околната среда. На територията на страната има около шест хиляди изоставени мини. В началото на октомври шестима миньори бяха убити в престрелка с полицията, десетки са арестувани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: