Включиха френската багета в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО

Включиха френската багета в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО Снимка: puntomarinero.com

Френската багета (франзела) е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, обяви днес световната организация.

"Новият ред в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО е запълнен от майсторството и културата на изработването на френските багети", се казва в съобщението на ЮНЕСКО в Twitter.

През 2021 г. беше съобщено, че ще бъде подадена заявка за вписване на традициите за производството на френски багети в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Този път Франция разгледа три подадени кандидатури: парижките покриви, празника на винопроизводството в комуната Арбоа в Бургундия и багетата. Предпочитание беше отдадено на последното предложение.

Багетата може да се нарече неформалният символ на Франция. Според данни на конфедерацията на пекарите и сладкарите, ежедневно французите купуват около 12 милиона багети

В страната се провежда и конкурс за най-добра багета. Пекарят, който спечели победата в него, става доставчик на багети за една година в резиденцията на френския президент - Елисейския дворец.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: