Дузпа: съдят Роналдо за $ 1 милиард

Дузпа: съдят Роналдо за $ 1 милиард Снимка: binance.com

Срещу футболиста е заведен колективен иск в САЩ, заради ролята му в популяризирането на инвестиции в Binance, най-голямата криптоборса в света

Ищците твърдят, че участието на Роналдо ги е убедило да направят инвестиции, оказали се в последствие губещи и сега искат от футболиста обезщетение   на "сума над" $1 милиард. През ноември 2022 г. Binance, в партньорство с Роналдо, обяви първата си колекция „CR7“ от незаменими токени (NFT) която според футболиста ще възнагради феновете „за всичките години на подкрепа“.

NFT са виртуални активи, които могат да се купуват и продават, но нямат изражение в реалния свят, т.е., съществуват само цифрово, припомня ВВС. Самата колекция „CR7“ използва инициалите и номера на фанелката на Роналдо. Абревиатурата вече е била марка на редица луксозни продукти, от обувки до аромати, което направи Роналдо един от най-богатите спортисти на света.

Binance и Роналдо обявиха партньорството си чрез видеоклип, разпространен мощно в социалните медии. Във видеото любимецът на милиони футболни фенове се обръща към тях като към бъдещи инвеститори и казва: „Ще променим NFT-играта и ще изведем футбола на следващо ниво“. В началото на продажбите през ноември 2022 г. най-евтиният NFT от колекцията се търгуваше за $ 77, докато този ноември цената му е около $ 1.

Ищците твърдят, че участието на Роналдо в кампанията CR7 на Binance е довело и до „500% увеличение на търсенията“ към криптоборсата и е насърчило много хора да инвестират, купувайки т.нар. „нерегистрирани ценни книжа“ – например криптовалутата BNB на Binance.

Според Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), тези активи могат да се считат за ценни книжа и затова знаменитостите, които ги популяризират, трябва да спазват законодателството на САЩ. Председателя на SEC Гари Генслър смята, че популярните личности трябва „да разкрият на обществеността от кого и колко пари получават, за да насърчават подобни инвестиции”.

Роналдо също е трябвало да го направи, но е премълчал, казват ищците. Те са завели груповия иск седмица след като Министерството на правосъдието на САЩ нареди на Binance да плати $ 4,3 милиарда неустойки и конфискации. Криптоборсата, която е регистрирана на Каймановите острови, е обвинена, че улеснява транзакциите на престъпници и терористи и  заобикаля санкции. Главният изпълнителен директор на Binance Чангпенг Дзао призна нарушения за пране на пари и подаде оставка. 

Експерти казват, че проблемите са далеч по-мащабни от един футболист, пък бил той и Роналдо, и насочват вниманието към глобалните финансови регулатори, които се забавиха с установяването на ясни насоки за този развиващ се финансов пейзаж. Пример за това са паралелно заведените групови искове срещу Висшата лига по бейзбол, Formula 1 и MercedesBenz, популяризирали неуспешната крипто борса FTX.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: