Датският финансов регулатор забрани на Saxo Bank да търгува с криптовалути

Датският финансов регулатор забрани на Saxo Bank да търгува с криптовалути Снимка: https://pixabay.com/

Датските закони забраняват на финансовите институции да работят с криптовалути. В тази връзка на Saxo Bank е наредено да се отърве от собствените си активи в криптовалута

Датският орган за финансов надзор (DFSA) нареди на Saxo Bank да се отърве от своите крипто активи, заявявайки, че в съответствие с действащите разпоредби в страната на банките е забранено да извършват свои собствени търговски операции с такива активи, според Bloomberg .

„Saxo Bank A/S търгува с крипто активи за собствена сметка, за да покрие рисковете, свързани с предлагането на други финансови продукти. Това обаче не променя факта, че самата дейност не е разрешена за датските финансови институции. На тази основа на Saxo Bank беше наредено да се разпореди със собствените си криптовалутни притежания“, се казва в изявление на DFSA.

Банката привлече повишено внимание от страна на регулаторите, след като институцията за първи път беше призната за системно важна през юни.

Saxo Markets, дъщерно дружество на банка, което инвестира в цифрови активи, стартира услуга още през 2021 г., която  позволява да се търгува с криптовалути за фиатни пари. Беше изяснено, че клиентите на банката могат да търгуват с биткойни, Ethereum (ETH) и Litecoin (LTC).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: