САЩ решиха да се откажат и от руския уран

САЩ решиха да се откажат и от руския уран

Съединените щати решиха да се откажат от урана от Русия и търсят алтернатива

Съединените щати започнаха да търсят алтернативни доставчици на уран и възнамеряват да откажат доставките на ядрено гориво от Русия. Това пише Ройтерс, позовавайки се на Министерството на енергетиката на САЩ.

Агенцията реши да сключи договори за максимален период от 10 години за доставка на висококачествено нискообогатено ураново гориво (HALEU), обогатено до 20 процента, за използване в реактори от ново поколение.

Традиционното ураново гориво, използвано в днешните реактори, е обогатено с около 5 процента. Министерството на енергетиката на САЩ планира да похарчи около 500 милиона долара за покупки на HALEU, като програмата може да бъде разширена през следващите години.

 

В момента такова гориво се доставя в търговски количества само от Русия. Единствената компания, която се занимава с такива доставки, е Техснабекспорт (марка Tenex, предприятие на Росатом).

По-рано компанията Техснабекспорт отрече разпространената информация за предполагаеми „предупреждения“ за възможността за забрана в Русия на доставките на обогатен уран за САЩ.

Представители на компанията отбелязаха, че изпълняват договорните си задължения изцяло и в срок и „считат за абсолютно неприемливи всякакви спекулации по въпроси, свързани с отношенията ни с тях“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: