Пътешественици-рекордьори: все по-трудно става да се видят много места по света

Пътешественици-рекордьори: все по-трудно става да се видят много места по света Снимка: washingtonian.com

Казват го „Най-пътуващите хора“ (MTP) - онлайн общност, която обединява близо 30 000 страстни пътешественици в стремежа им да обходят възможно най-много страни и райони на планетата.

MTP е основана от Чарлз Вели през 2005 г., след като пет години по-рано  Книгата на рекордите на Гинес отхвърля кандидатурата му за най-пътуващ човек, с аргумента, че е необходимо мнението на трета страна, припомня ВВС.

„Имах чувството, че финиширам на маратона на Олимпиадата и влизайки на стадиона след финалната права, изведнъж виждам, че съдиите са си отишли и просто няма никой...”, казва с чувство за хумор Чарлз Вели, припомняйки разочарованието си, но и повода да създаде общност на най-запалените пътешественици, със собствена класация, разчитаща на данните, подавани от самите тях. 

В ранг-листата на MTP за 2022 г., финландският пътешественик Кари-Мати Валтари е един от първите, при това и като любител на рискови дестинации. Валтари добре знае колко е трудно хобито му - бил е арестуван и задържан много пъти в страни, разкъсвани от войни, но това не го спира да броди по горещите места на глобуса като Нагорни Карабах, където е бил миналата година. Целта му е да обиколи целия свят – или поне местата от „задължителния списък”. 

Finnish traveler: Azerbaijan must have mine maps in order to find all the mines
Кари-Мати Валтари в Нагорни Карабах, снимка - azertag.az

Основавайки MTP, Чарлз Вели първоначално поставя „нормата” от 573 държави и територии за посещение. През следващите години списъкът се увеличава, с намерението да спре до 1 000, но за 2023 г. дестинациите са вече 1 500, включително Южния полюс. 

Друга туристическа общност - NomadMania, разделя света на 1 301 региона, на базата на „площ, население, местна гледна точка и други фактори“, като Обединеното кралство например е застъпено с 30 различни региона.

Пътуването до много от посочените места обаче не е лесно. Освен въоръжените конфликти, въздушният транспорт е друга, по-скоро морална дилема, тъй като повечето пътешественици са и природозащитници. За тях е ясно, че около 2,4% от глобалните емисии на въглероден диоксид идват от авиацията и ползването на самолети смущава леко позицията им. 

Но... магията на пътешествията обикновено побеждава, пък и „Какво можете да направите? Ако имате желание да пътувате, не става просто с крака, все някъде трябва и да летите”, казва Кари-Мати Валтари. 

Според МТР, най-малко посещаваното място в света е Entrecasteaux Reefs - бариерен риф край Нова Каледония в южната част на Тихия океан, което освен самолет, изглежда включва и пътуване по вода.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: