Обединена, полската опозицията има шанс да управлява

Обединена, полската опозицията има шанс да управлява Снимка: aljazeera.com

Според екзитпола, управляващата партия „Право и справедливост” (PiS) води с 36.8% на вчерашните парламентарни избори, но резултатът не ѝ осигурява парламентарно мнозинство

Лидерът на популистката PiS Ярослав Качински призна, че „този изборен успех може да не успее да се превърне в нов управленски мандат”, но обеща, че и в опозиция партията му ще преследва целите си и „няма да позволи Полша да бъде предадена”. При екзитпола досега, 30 места делят PiS от мнозинство в полския сейм и перспективата партията да „навакса” е по-скоро теоретична.

Либералната проевропейска Гражданска коалиция, водена от Доналд Туск, получи подкрепата на 31,6% от избирателите, което ѝ дава реален шанс да намери партньори и да състави правителство, слагайки край на осемгодишното управление на PiS, пишат световните медии. 

„Полша победи, демокрацията победи, това беше жизненоважно гласуване за бъдещето на Полша в ЕС и е краят на лошите времена“, заяви Туск пред тълпа ликуващи поддръжници на импровизиран митинг при оповестяването на екзитпола късно снощи. 

На трета, четвърта и пета позиция се нареждат дясноцентристката коалиция „Трети път” (13%), Нова левица (8,6%) и Конфедеранция (6.2%). Ако резултатите от екзитпола се потвърдят, партията на Туск има повече шансове да формира широка коалиция с дясноцентристкия „Трети път” и Новата левица. 

Изборната администрация на Полша обяви 72,9% избирателна активност - най-високата от падането на комунизма през 1989 г. Според анализатори, който и да спечели, подкрепата на Полша за Украйна едва ли ще се промени, тъй като поляците ясно разбират, че войната се води практически на полската граница.

Едновременно с парламентарните избори се проведе и референдум по няколко въпроса – повишаването на пенсионната възраст, приватизацията на държавна собственост, бариерите на границата с Беларус и готовността за приемане на мигранти. Плебисцитът обаче се смята за невалиден, тъй като мнението си дадоха 40% от гласоподавателите, при необходими най-малко 50%. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: