В Испания е приет закон, позволяващ смяна на пола в документите на 16 години

В Испания е приет закон, позволяващ смяна на пола в документите на 16 години Снимка: https://pixabay.com/

Испанският парламент прие закон, позволяващ промяната на пола в документите от 16-годишна възраст: сега само едно заявление ще бъде достатъчно за промяна на пола в паспорта

Законът прави Испания една от малкото държави, които позволяват на гражданите да сменят пола си в личната карта толкова лесно. В Европа единствената държава, която дава такова право, е Дания, където през 2014 г. беше приет подобен закон.

Досега възрастните в Испания можеха да поискат смяна на пола само по документи, ако имат медицински доклад, потвърждаващ половата дисфория, и доказателство за хормонално лечение в рамките на две години.

В същия ден, 16 февруари, депутатите одобриха закон, който позволява на жените да вземат платен отпуск в случай на болки при менструация. „За” закона за т. нар. „менструален отпуск” гласуваха 185 депутати, а 154 бяха „против”. Подобна система на почивни дни съществува в много малко страни, като Япония, Индонезия и Замбия.

„Това е исторически ден за напредъка в правата на жените и транс общността“, написа в Twitter министърът на равенството Ирене Монтеро преди гласуването.

По закон отсъствието от работа трябва да бъде одобрено от лекар. След това работничките, които изпитват болки по време на менструация, получават отпуск за необходимия брой дни, като държавното обществено осигуряване, а не работодателят, поема изплащането на болничните.

Главната опозиционна консервативна Народна партия изрази загриженост, че законът рискува да „стигматизира“ жените и може да има „негативни ефекти върху пазара на труда“ за тях.

„Менструален отпуск“ е една от ключовите мерки в общия закон, който предвижда по-голям достъп до аборти в държавните болници, където днес се извършват по-малко от 15% от абортите, главно поради етични откази от лекари.

Испания, европейски лидер в правата на жените, декриминализира аборта през 1985 г. и прие закон през 2010 г., позволяващ на жените да правят аборти през първите 14 седмици от бременността.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: