Промени в шофьорските курсове: система ще следи за фиктивни часове

Промени в шофьорските курсове: система ще следи за фиктивни часове Снимка: pixabay.com

Общественото обсъждане ще продължи до средата на октомври.

От Автомобилната администрация предлагат промени в обучението на шофьорите. Целта е да се повиши качеството на преподаването и да се намалят жертвите по пътищата. От бранша обаче заплашват с протести, тъй като според тях идеите са лобистки и много от школите няма да могат да отговорят на изискванията.

Системата ще осигурява на контролните органи информация за датите и часовете за провеждане на обучението, както и достъп до електронните учебни дневници, учебните картони и контролните карти.

Предлага се още преподавателите да са назначени на трудов договор в учебния център, тъй като в момента над 50 процента работят на граждански договор.

Предлага се още учебният център да е регистриран като търговски обект, тъй като в него се извършва търговска дейност. Изискването е въведено с цел недопускане на нелоялна конкуренция.

Ако в момента има 700 центъра, то от тях няма и 70, които да отговарят на тези изисквания. Това значи, че на малкия и средния бизнес му се забива във врата една голяма административна брадва.

Дамян Войновски, зам.-директор на ИА ,,Автомобилна администрация": „Не искаме да създаваме пречки за учебните центрове. Не искаме да фалираме никой. Ние искаме да не се убиват децата на пътя."

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: