В швейцарските Алпи са открити останки от морски динозаври

В швейцарските Алпи са открити останки от морски динозаври Снимка: ferra.ru

Зъбите им достигат до 16 см височина

В швейцарските Алпи са открити останките на огромен ихтиозавър. Освен това, учените са описали непълен зъб, чиято височина е определена на 15-16 сантиметра, което е най-големият известен зъб на ихтиозавър в момента.                                            

За товасъобщава научното издание Journal of Vertebrate Paleontology.

Ихтиозаврите са големи морски влечуги. Те се появяват след пермското измиране, което е станало преди около 250 милиона години и е унищожило повече от две трети от сухоземните и 96% от морските видове.

По думите на екипа от учени, резултатите от изследването са помогнали за разрешаването на загадката дали гигантските ихтиозаври, както и някои по-малки видове от тези същества, са имали зъби.

Освен това, авторите описва в Journal of Vertebrate Paleontology как между 1976 и 1990 г. за първи път са открили вкаменелости на три гигантски ихтиозаври на различни места от формацията Кьосен. 

Екипът от учени казва, че зъбът, на който липсва по-голямата част от коронката, е вторият и най-голям зъб на това същество, откриван някога и който превъзхожда зъбите на вид, известен като Хималайска савра, открит в Китай и за който се смята, че е с дължина на тялото около 15 метра.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: