Алпите прогресивно губят снежната си покривка

Алпите прогресивно губят снежната си покривка Снимка: pixabay

Дните със снежна покривка в ниските и средните части на планинската верига продължават да намаляват

За последните 50 години Алпите са загубили близо месец със снежна покривка на ниска и средна надморска височина, според публикувано в списание „The Cryopshere” проучване, в което са взели участие около 30 изследователи, предаде Франс прес. Според учените причината е в глобалното затопляне.

Между 1971 и 2019 г. периодът, през който всяка зима има снежна покривка, е намалял средно с от 22 до 34 дни на височина под 2000 метра. С други думи броят на дните между първите снегове през ноември-декември и пролетното снеготопене на височина до 2000 метра е намалявал с около пет на десетилетие.

Направеният общ анализ на снежната покривка в целите Алпи потвърждава резултатите от предишните проучвания на местно и национално ниво. Обобщени са данните от 2000 метеорологични станции в шест държави – Италия, Франция, Австрия, Германия, Швейцария и Словения.

Дебелината на снежната покрива на височина между 1000 и 2000 метра също намалява. Снижението е с 2,8 сантиметра на десетилетие в северните части на Алпите и с 4,1 сантиметра в южните части.

„Каквото и да направим по отношение на емисиите на парникови газове, ще наблюдаваме намаляване на снежната покривка на ниска и средна надморска височина от порядъка на между 10 и 40% до 2050 г.", смята Самюел Морен, бивш директор на Центъра за изследване на снега на Météo France.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: