Властите в Ла Палма обявиха края на вулканичното изригване

Властите в Ла Палма обявиха края на  вулканичното изригване Снимка: newsfounded.com

След три месеца потоци лава и стълбове вулканична пепел, на 25 декември около обяд компетентните институции обявиха, че вулканът Кумбре Виеха е затихнал.

Сеизмичната и вулканична активност в последните десет дни е по-спокойна и властите решиха, че вулканът няма да избухне отново. 

„Това, което искам да кажа днес, са две думи: изригването приключи“, обяви вчера ръководителят на регионалната сигурност на Канарските острови Хулио Перес.

Земни трусове не е имало от 13 декември - най-дългият период без никаква вулканична активност от началото на изригването, но експертите са изчакали, за да бъдат сигурни, че изригването е спряло и обявиха края му на Коледа. Въпреки това всички предохранителни мерки остават, тъй като все още има отделни димящи плитки цепнатини, съобщава larazon.es.

Потоците лава погълнаха над 3000 имота и стотици декари земеделска земя. Повече от 7000 души бяха принудени да напуснат домовете си. Няма пострадали или смъртни случаи, свързани с вулканичното изригване, но са разрушени над 1300 жилища, плюс църкви, училища, бананови плантации и част от инфраструктурата. 

Разтопените потоци лава, които изтекоха в океана, увеличиха площта на острова, но доведоха океанските води до кипене, при което се отделяха облаци токсични газове, предимно серен диоксид. Това принуди много от жителите на острова да останат затворени по домовете си и наруши края на летния туристически сезон. Много полети бяха отменени, а курортните комплекси – затворени. 

Това беше първото изригване на Ла Палма от 1971 г. насам и най-дългото, регистрирано някога на острова.

Испанският премиер Педро Санчес определи новината като "най-добрия коледен подарък".

В Twitter Санчес написа: „Ще продължим да работим заедно, всички институции, за да възстановим прекрасния остров Ла Палма и да поправим причинените щети“.

Испанското правителство обеща € 225 милиона за възстановяването на острова, като ще започне с жилищния фонд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: