Моделът на Орбан: не имигранти, а чуждестранни работници

Моделът на Орбан: не имигранти, а чуждестранни работници Снимка: prysmiangroup.com

Твърдата позици на унгарският премиер срещу имиграцията не му пречи да компенсира липсата на работна ръка с гастарбайтери

Над 700 000 унгарци работят в други страни от ЕС – предимно западни, оставяйки огромна празнина на унгарския трудов пазар, отбелзва Euronews. Миналата пролет Виктор Орбан, който е върл противник на имиграцията, заяви, че на страната са необходими половин милион работни места и реши въпроса, като отвори границите за работници от развиващите се страни

Подборът им е поверен на лицензирани компании за набиране на персонал. „Нарастващото търсене на инвестиции насочи унгарските компании към работна ръка от чужбина“, казват от голяма фирма, която всеки месец наема стотици работници, главно от Азия. Пред Euronews гастарбайтери от Филипините и Индонезия казват, че са доволни – започват с договори за две години, с опция да продължат. Заплатите им са добри, не се чувстват дискриминирани.

Унгарските синдикати обаче се тревожат: „Заплатите на гастарбайтерите са като на унгарските работници, но чужденците получават и бонуси за квартира и храна, така че нашите работници всъщност са на загуба. При тази ситуация преговорите за заплати с работодателите стават много по-трудни”, казват от Унгарската федерация на химичните работници. 

Въпреки това, нов закон ще улесни наемането на гастарбайтери, за да захранят с работна ръка големите индустриални проекти. В Гьод, където Samsung отваря огромна фабрика за батерии, местното население разбира необходимостта, но не е въодушевено. „Основните проблеми са шумът и въздействието върху околната среда. Живеят в хостели, шумни са, не пазят чистота по улиците. Тяхната култура не е съвместима с нашата среда на живот”, казва местен гражданин.

В Кистелек във фабрика за кабели на унгарско-италианския енергиен гигант Prysmian работят около 60 индонезийци. Те са доволни, защото освен заплата, получават и друга подкрепа – учат унгарски, посещават бизнес-курсове, получават нови възможности за кариерно развитие.

„Бяхме притеснени, но бързо променихме мнението си”, казва мениджърът по човешки ресурси в Prysmian Group - Унгария. Според него, този тип сътрудничество трябва да се разпространи в цяла Европа, защото „това е бъдещето”. Prysmian Group го доказва, като вече въвежда практиката и в свой завод в Румъния.

Според статистиката, през 2018 г. в Унгария работят около 40 000 работници от Азия, предимно от Китай. Сега цифрата е много по-голяма, а етническият състав - значително по-пъстър с попълнения от други азиатски и африкански страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: