Ваксина за пожизнен имунитет против COVID-19 ще създадат в Япония

Ваксина за пожизнен имунитет против COVID-19 ще създадат в Япония Снимка: ferra.ru

Звучи като фантастика, но ваксината ще действа до края на живота на човека

Учени в Япония разработват ваксина срещу COVID-19, която осигурява имунитет през целия живот. За това съобщава от Japan Times, добавяйки, че клиничните изпитания на препарата на компанията Nobelpharma с участието на доброволци могат да започнат още през 2023 г. Сред доброволците ще има както вече имунизирани, така и просто преболедували лица.

За основа е взетаедна от най-старите ваксини в света - ваксина срещу едра шарка, създадена във Великобритания през ХVІІІ век и използвана в Япония до 1976 година.

Вече са проведени експерименти върху лабораторни мишки, които показват, че високото ниво на антитела се наблюдава при животните и след изтичането на срока от 20 месеца, който съответства на приблизителната средна продължителност на живота на тези гризачи. В същото време всички неваксинирани мишки умират.

"Характеристиките на тази ваксина показаха, че тя може да способства производството на антитела и да се дава пожизнен имунитет", казва професорът от Токийския университет Митинори Кохара, който ръководи експеримента. – "Една доза запазва ефекта в продължение на повече от 20 месеца, никоя друга ваксина няма подобен ефект».

По думите на професор Кохара, създадената под негово ръководство ваксина има още едно важно предимство - тя може да се съхранява дълго време в сух вид.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: