SD: Нестабилното кръвно налягане сигнализира за деменция и сърдечни заболявания

SD: Нестабилното кръвно налягане сигнализира за деменция и сърдечни заболявания

Проучване от Университета на Южна Австралия установи, че колебанията в кръвното налягане могат да увеличат риска от деменция и сърдечно-съдови заболявания при по-възрастните хора

Резултатите са публикувани в ScienceDirect.

В експеримента са участвали 70 здрави възрастни хора на възраст 60-80 години, които не са имали деменция. Учените събрали информация за промените в кръвното налягане на субектите и оценили твърдостта на мозъчните артерии с помощта на ултразвуково изследване. След това участниците преминали и  тест за когнитивни способности.

Субектите, които имали краткотрайни промени в кръвното налягане за период от часове или дни, се представили по-зле на теста. Намаляването на когнитивните способности (памет, умствена дейност и умения за пространствена ориентация) е характерно за деменцията.

Някои участници показали значителни скокове в систолното кръвно налягане (горното число на апарата за кръвно налягане, което показва налягането в артериите по време на сърдечния ритъм).

Учените отбелязват, че това може да е признак на артериална скованост, процес на постепенни промени в артериалната стена с напредване на възрастта. Неспособността на артериите да транспортират кръв може да доведе до развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Авторите на изследването добавят, че внимателното проследяване на кръвното налягане може да бъде инструмент за диагностициране на деменция и сърдечно-съдови заболявания на ранен етап.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: