Учени разказаха за нови "странични ефекти" от повишеното кръвно налягане

Учени разказаха за нови "странични ефекти" от повишеното кръвно налягане

Един от тях е влошаване на когнитивните функции при подрастващите

Неотдавнашно проучване, проведено от Университета в Ювяскюля и Университета на Източна Финландия, установи, че при подрастващи с високо кръвно налягане и втвърдяване на самите артерии могат да се влошават когнитивните функции.

За това съобщава Science Daily.

В изследването, което е част от осемгодишния проект  PANIC, вземат участие 116 юноши на средна възраст 15,9 години. Изследователите установяват, че повишаването на кръвното налягане е свързано с влошаване на вниманието, обучението и общото познание, а втвърдяването на на артериите корелира с влошената работна памет.

Интересното е, че негативното когнитивно въздействие на високото кръвно налягане е било по-изразено при момичетата, докато в същото време момчетата с повишена артериална непроходимост са имали по-добро внимание и работна памет. Тези асоциации са независими от физическата активност и заседналия начин на живот.

Резултатите от проучването подчертават спешната необходимост от ранна намеса в профилактирането на сърдечно-съдовото здраве за поддържане на когнитивното развитие на подрастващите, пишат учените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: