Колко кафета на ден могат да си позволят хората с високо кръвно налягане

Колко кафета на ден могат да си позволят хората с високо кръвно налягане Снимка: https://pixabay.com/

Въпреки широко разпространеното мнение, че кафето повишава кръвното налягане, все още няма категорични изследвания, които да потвърдят, че това е вярно

Експерти от Германската сърдечна фондация казват, че можете да пиете най-малко четири чаши кафе на ден без страх, дори ако страдате от високо кръвно налягане.

Те посочват, че няма научни доказателства, че кофеинът е вреден за хипертонията.

Кафето може за кратко да повиши кръвното налягане, тъй като кофеинът стимулира сърдечно-съдовата система и ускорява сърдечния ритъм, но това се случва най-вече, ако не сте свикнали с кофеина.

Повишаването на кръвното налягане е по-малко при хората, които пият кафе редовно. Този ефект настъпва след редовно пиене на кафе в продължение на една до две седмици, според изявление на Германската сърдечна фондация.

Това важи и за зеления и черния чай, като се има предвид, че те също са стимуланти.

Въпреки това, трябва да се опитате да се ограничите до пиенето на максимум 400 милиграма кофеин на ден, ако мислите за здравето на сърцето, казва Германската сърдечна фондация.

Това е повече, отколкото болшнството хора вероятно ще пият така или иначе - около четири до пет чаши филтърно кафе на ден.

Ако планирате да измерите кръвното си налягане, направете го преди или около 30 минути след пиене на кафе, за да сте сигурни, че няма да повлияе на кръвното ви налягане.

Междувременно се опитайте да избягвате хапчетата с кофеин, съветват от Германската сърдечна фондация, като се има предвид, че те могат да повлияят негативно на кръвното ви налягане.

HINA

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: