Шест начина да се предпазите от високото кръвно налягане

Шест начина да се предпазите от високото кръвно налягане Снимка: ferra.ru

Спазването на тези правила е лесно

Хипертонията е много често срещана. Причина за възникването й са много фактори. Например, генетичната предразположеност, възрастта, вредните навици, състоянието на околната среда. Но има няколко начина да се предотврати развитието на това заболяване.

Китайското издание Sina.com изброява най-ефективните методи за предотвратяване на хипертонията. Те са общо шест.

1. Диета, съдържаща малко сол. 

По принцип човек трябва да консумира по-малко от 5 грама сол дневно. Поради превишаването на тази норма може да възникне пристъп на хипертония. 

2. Редовна физическа активност.

Експертите препоръчват да се спортува всеки ден – примерно 30 минути. Това ще подобри метаболизма на глюкозата и ще помогне за намаляване на налягането. Трябва да изберете вида дейност, който ви подхожда най-добре. Също така е важно постепенно да увеличавате натоварването.

3. Контрол на теглото.

Поради излишните килограми може да се повиши налягането или да се образуват много липиди в кръвта.

4. Отказване от вредните навици. 

По-специално - от тютюнопушенето и употребата на спиртни напитки. Поради първото, налягането може лесно да се увеличи, а употребата на алкохол може да влоши работата на сърдечно-съдовата система

5. Спазване на режима на работа и почивка. 

Ако си лягате да спите вечер твърде късно, можете да нарушите работата на целия организъм. В резултат на това налягането може лесно да скочи нагоре.

6. Стабилизиране на душевното състояние.

Ако се притеснявате много за всяко нещо, стресирани сте или сте много развълнувани, това може да доведе до повишаване на кръвното налягане.                                                                                                

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: