На почивка през горещата вълна?

На почивка през горещата вълна? Снимка: divalikes.com

Климатичните промени може да изправят туризма пред проблеми, които биха засегнали значителния му принос към европейския брутен вътрешен продукт

Изследвайки такава вероятност, Euronews и Bloomberg вещаят „края на една ера” на летните почивки. Проучване, проведено по поръчка на Европейската комисия, подкрепи тази прогноза с цифи и факти, откривайки нов модел в търсенето на туристически услуги – увеличаване на туристическия поток към северните европейски региони, при значителен отлив на туристи от Южна Европа. 

„Но това не е срив, а промяна“, контрират от асоциацията на френските туристически агенции Entreprisesde Voyage. Според тях се развива друг модел: през пролетта и есента ще пътуваме до Андалусия и гръцките острови, през лятото – в Скандинавия, Северна Франция или например в Мавриций, където, през юли и август е зима, със средна температура 14°С. 

Според Entreprisesde Voyage, предпочитаните летни дестинации на французите тази година са трите най-горещи страни - Гърция, Испания и Тунис, плюс Антилите. Отчитайки увеличения брой туристи в Скандинавия, Северна Франция или Елзас, от асоциацията са убедени, че „професионалистите в туризма в Южна Европа и Северна Африка вече се подготвят в бъдеще да посрещат повече туристи през юни и септември, и по-малко през юли и август”. 

Федералната статистическа служба във Висбаден потвърди, че най-много германци са избрали Италия и Австрия (по 14%), следвани от Испания (11%), Франция (7%) и Холандия (7%).

Според Световната организация по туризъм (UNWTO), през 2020 г. Европа е генерирала 41% от световните приходи от туризъм,  регистрирайки 51% от всички международни пътувания, което означава 582 милиона туристи.

Tourists Are Packing European Hotspots, Boosted by Americans | West Observer
Снимка - westobserver.com

От неправителствената организация Европейска туристическа комисия (ETC) смятат, че европейският туристически пазар е във възход, след като броят на пристигащите в Европа тази година вече е достигнал 95% от посещаемостта за 2019 г. Търсенето остава устойчиво високо, въпреки пандемията, инфлацията, растящите разходи и горещините. Това се дължи и на туристите от САЩ. Възползвайки се от изгодния валутен курс, те са се увеличили най-много в Португалия (+79%), Турция (+78%) и Черна гора (+43%), отчитат ЕТС.

От Италианската федерация за пътуване и туризъм Fiavet са оптимисти: „От времето на Одисей пътуването в Средиземно море е незаменимо преживяване и това няма да се промени. Разбира се, туризмът се променя в името на по-голямата устойчивост, но дори в това горещо време трудно ще намерите места в Сицилия, Пулия или Калабрия”.

Няма масово анулиране на пътувания заради горещите вълни, отчитат и пътните агенции. Според тях, Испания и Италия почти са върнали туризма си на предпандемичните нива, а Гърция дори очаква повече посетители – с други думи, един добър летен сезон, въпреки горещите вълни, горските пожари и бурите, които ще засегнат главно резервациите в последния момент, но не и тези, направени месеци по-рано.

Според експертите, туристите се увеличават главно в държави, които предлагат добро съотношение цена/качество. Оценките на Европейската комисия за туристическия поток до края на май 2023 г. показват, че четири страни се възползват особено добре от тази репутация: Сърбия бележи ръст с 27%, България с 21%, Черна гора с 12% и Турция с 9%.

И докато страните, претърпели тежки горещини и горски пожари обмислят стратегии, гарантиращи безопасността на туристите, ето 7 прости правила за летуващите: пийте достатъчно вода, пазете кожата си от изгаряне, не се излагайте на прегряване, плувайте с повишено внимание, пазете се от комари и други насекоми, носете си лична аптечка и се информирайте за най-близкото лечебно заведение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: