Сега е моментът да планирате пътешествията си през 2023 г.

Сега е моментът да планирате пътешествията си през 2023 г.

Как да резервирате евтина почивка през 2023 г.

Новата година ни кара да мислим за плановете си за следващите 12 месеца.

И много от нас ще започнат годината, като приложат плановете си в действие и резервират почивки за 2023 г.

Но кризата с разходите за живот означава, че всички търсим да получим най-доброто за парите си. По-строгите бюджети променят начина, по който пътуваме, но това не означава непременно да го пропускаме.

И така, кои са най-добрите начини да спестите, като резервирате почивка за 2023 г.?

Резервирайте полета си предварително и в най-евтиния ден за пътуване.

Един от най-добрите начини за спестяване може да бъде настройването на сигнали, които ще ви уведомяват, когато цената на полета ви падне, според търсачката за пътувания Kayak.

Също така си струва да планирате предварително. Броят дни, които трябва да резервирате предварително, варира в зависимост от вашата дестинация. Ако пътувате до Банкок, Тайланд, например, най-добрата седмица за пътуване е от 24 април. Най-големите спестявания ще имате, ако резервирате пътуването си 29 дни предварително. Пътуването в сряда също може да ви спести пари.

Ако обаче резервирате почивка до Ню Йорк, може да се наложи да купите билетите си 63 дни преди полета и да пътувате във вторник, за да намерите най-добрите цени.

Като цяло Kayak установи, че вторник и сряда са най-добрите дни за тръгване, за да спестите най-много пари.

Търсете дестинации, където парите ви ще стигнат за най-дълго

Ако пътувате с ограничен бюджет, трябва да сте сигурни, че получавате най-добрата стойност за парите си.

Това може да означава да обмислите дестинации, които никога преди не сте изследвали. Струва си да сравните няколко алтернативни варианта, за да разберете къде настаняването, храненето и дейностите струват най-малко.

Сайтът за планиране на пътувания Omio разгледа някои от най-евтините градове в Европа, когато става въпрос за фактори като дейности, храна и обществен транспорт.

От 100 дестинации Гранада в Испания излезе на първо място със 112 безплатни дейности, включително най-голямата забележителност на града, Алхамбра. Бирата струва малко над 2 евро, а вечеря за двама ще ви струва около 44 евро.

Брюж в Белгия и, може би изненадващо, Венеция, Италия, се наредиха точно след Гранада в списъка на евтините европейски градове за почивка.

Изберете пътуване извън сезона, за да спестите пари

Всички знаем, че пътуването в разгара на сезона може да бъде скъпо. Така че, ако искате да посетите топ дестинации на малка част от цената, опитайте да резервирате извън сезона.

Ще бъдете и в добрата компания на повече от половината пътници, които искат да спестят, като посетят дестинации извън сезона през 2023 г., според Booking.com.

Ако имате повече гъвкавост в датите на почивката си – и не сте ограничени от училищните ваканции – тогава изборът да пътувате, когато другите няма, парите ви може да издържат повече. Като цяло цените са по-ниски през март, април, септември и октомври.

Намалете разходите с престои и пътуване с влак

Годишното проучване на Booking.com за пътувания установи също, че повече от половината от нас ще изберат по-дълъг маршрут при пътуванията си в чужбина, за да спестят пари.

Свързаните полети обикновено са по-евтини от директните и, ако престоят ви е достатъчно дълъг, могат да ви дадат достатъчно време да разгледате още един град.

Тъй като цената на полетите нараства, защо не помислите за алтернативни форми на транспорт, като влакове? Всъщност може да отнеме по-малко време по някои маршрути, както установи журналистката на Euronews Travel Хана Браун по-рано тази година.

А ако се отправяте към природосъобразен курорт като Морзин във Френските Алпи, може дори да получите отстъпка за някои услуги като награда за това, че сте се качили на влака, а не на самолета.

Пътувайте с лек багаж, за да спестите пари от такси 

Опитът да спестите пари често означава да пътувате с бюджетна авиокомпания. Но всички сме изпитали допълнителните разходи, които идват с добавянето на големи куфари към вашата резервация.

Евтините полети са изкушаващи, но те често включват само ръчен багаж в цената – някои само чанта под седалката. Това наистина може да изяде бюджета ви, ако вашият извънгабаритен багаж трябва да бъде чекиран, когато пристигнете на летището.

Лекият багаж обаче не означава, че трябва да пропуснете нещо. Следвайте някои от нашите съвети как да поберете всичко необходимо за цяла седмица на разстояние във възможно най-малкото пространство – и докато го правите, спестете пари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: