Шойгу укрепва военните връзки на Русия със Северна Корея и дава пари за оръжие

Шойгу укрепва военните връзки на Русия със Северна Корея и дава пари за оръжие Снимка: kyodonews.net

Руският министър на отбраната заведе в Пхенян военна делегация за честването на Деня на победата в гражданската война

За тържествата на 27 юли в севернокорейската столица пристигна и делегация от Китай, съобщават световните медии. Двете официални визити са първите, след като Пхенян затвори границите си по време на пандемията. 

„Визитата ще спомогне за укрепването на руско-севернокорейските военни връзки и ще се превърне във важен етап в развитието на сътрудничеството между двете страни“, се казва в официалния телеграм канал на руското министерство на отбраната.

Според експерти обаче, руският министър на отбраната и водената от него делегация са в Пхенян по-скоро във връзка с оживените оръжейни доставки на Севрена Корея за Русия, които продължават да попълват хазната на Ким Чен Ун, пише Bloomberg. 

Позовавайки се на данни от американското правителство, агенцията посочва, че Москва се интересува най-вече от 152-мм артилерийски снаряди, които са съвместими с оръжия от съветската епоха, използвани активно на украинския фронт. 

Според изследователската група на Jamestown Foundation, руската армия всеки ден изразходва хиляди такива снаряди, а КНДР разполага с милиони от тях. Оръжейни експерти смятат, че Северна Корея ще се възползва от възможността да се отърве от остарелите боеприпаси със значителна надценка

Според изчисленията на Bloomberg, ако Северна Корея продава снарядите средно по $ 1000, с продажбата на 250 000 снаряда печели около 1% от своя БВП. Оценката обаче е твърде предпазлива, тъй като високото търсене повиши цените. 

Същевременно, миналата година Пхенян изстреля ракети на стойност над $ 1 милиард, което е около 4% от севернокорейската икономика, така че търговията с оръжие към Русия и вносът на руски петрол са важни за военната програма на Ким Чен Ун. Пхенян получава подкрепа и от Китай, посочва Bloomberg. Според агенцията, в Китай са забелязани товарни кораби и самолети на Северна Корея, товарещи желязо, въглища и зърно.

Друг източник на доходи за Северна Корея е киберпестъпността. САЩ и Южна Корея обвиниха режима на Ким Чен Ун, че е разположил хакери по целия свят. Те работят дистанционно, с фалшиви или откраднати самоличности и могат да печелят до $ 300 000 годишно. Близка до тази практика е кражбата на криптовалута, която през 2022 г. донесе на Северна Корея около $ 1,7 милиарда.

Киберпрестъпността, оръжейната търговия с Русия и помощта от Китай стабилното функциониране на севернокорейската икономика, което позволява на Ким Чен Ун да продължи да предизвиква международната общност и да осуетява връщането си към преговорите за ядрено разоръжаване на неговия режим. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: