Си Дзинпин призова световната общност към мирни преговори за Украйна

Си Дзинпин призова световната общност към мирни преговори за Украйна Снимка: Синхуа

Френски дипломат, който присъства на срещата на френския президент Еманюел Макрон с китайския лидер Си Дзинпин в Пекин, е казал пред АФП, че китайският лидер е готов да се обади на украинския президент Володимир Зеленски, „когато му дойде времето“

Френският президент Еманюел Макрон, в разговори с китайския президент Си Дзинпин в четвъртък, го призова да "вразуми Русия" и да подтикне Кремъл към преговори за Украйна, съобщава AFP. 

„Да говорим за стратегическо и взаимноизгодно партньорство означава да говорим за мир и стабилност в света“, каза Макрон, припомняйки, че Китай „е ангажиран с Хартата на ООН, стриктното спазване на съществуващите документи в ядрената област, всичко, което допринася за мира и стабилността на планетата”.

Той също така подчерта, че ситуацията в Украйна „нанесе удар на тази стабилност, сложи край на десетилетия мир в Европа“.

„Знам, че мога да разчитам на вас, с оглед на двата принципа, които току-що цитирах, за да вразумите Русия и да съберете всички на масата за преговори“, добави френският лидер.

 Си Дзинпин призова световната общност към мирни преговори за Украйна

 

Необходимо е да се подновят мирните преговори за Украйна. Това изявление направи китайският президент Си Дзинпин по време на двустранна среща с френския президент Еманюел Макрон.

"Китай е готов да си сътрудничи с Франция, призовавайки международната общност да възобнови мирните преговори възможно най-скоро", каза той.

Си Цзинпин подчерта, че Пекин и Париж са готови съвместно да призоват световната общност да се придържа към принципите на международното хуманитарно право, както и принципа за неразпространение на ядрени оръжия в контекста на конфликта в Украйна.

Макрон е на посещение в Китай от 5 до 8 април. По-рано Елисейският дворец заяви, че "Китай е единствената държава в света, която е в състояние да окаже незабавно и радикално влияние върху хода на конфликта" в Украйна.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: