Помощта за Киев доведе НАТО до криза с покупките на оръжие

Помощта за Киев доведе НАТО до криза с покупките на оръжие Снимка: 1prime.ru

Bloomberg: помощта за Украйна доведе НАТО до криза с покупките на оръжие

Необходимостта от продължаване на военната подкрепа за Украйна предизвика в страните от НАТО сериозна криза с покупките на въоръжение, пише политическият наблюдател на Bloomberg Макс Хейстингс.

Според автора, САЩ се намират в по-добро положение от Европа, но "дори най-могъщата страна от НАТО е изправена пред сериозни проблеми, опитвайки се да продължи да помага на Украйна". Ако за момент забравим за касетъчните боеприпаси,"поразителната реалност" се заключава в това, че Вашингтон, за да осигури доставките на Киев, трябва да заеме или да купи обикновени артилерийски боеприпаси от Южна Корея, тъй като"полиците на американските арсенали са празни".

В Европа ситуацията е "много по-лоша", се казва в публикацията. Международният институт за стратегически изследвания в последния си авторитетен анализ заявява: "Въоръжените сили на европейските членове на НАТО и страните - членки на ЕС са опустошени, изправени са пред неизправно оборудване и крайно изчерпани запаси от боеприпаси".

Недостигът на арсенал в Европа, заедно с ограничените възможности за неговото попълване, "поставя острия въпрос за това, може ли европейската промишленост да продължи военната подкрепа за Украйна на нужното ниво и с нужните темпове, а също така способна ли е тя отново да въоръжи войските на НАТО и ЕС", се посочва в статията.

Хейстингс смята, че Германия и другите европейски страни, освен Полша, Балтийските страни и Северна Европа, нямат "политическа воля" за предприемане на ефективни действия или за укрепване на въоръжените си сили, или за осигуряване на боеприпаси за Киев. Дори във Великобритания, която в сравнение с другите европейски страни е предоставила на Украйна най-голяма подкрепа, има "интуитивно нежелание да се увеличават разходите за отбрана", посочва авторът.                                                                                

Въпреки, че на срещата на върха на НАТО във Вилнюс "бяха казани много правилни неща", трябва да се признае цялата сериозност на кризата с обществените поръчки в Алианса, се заключава в статията. "Украйна е историческо изпитание на западната воля и издръжливост. Не за първи път в историята изходът от сражението ще се решава не само на бойното поле, но и в западните заводи", пише Хейстингс.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: