Внедряването на изкуствения интелект ще се забави по една единствена причина

Внедряването на изкуствения интелект ще се забави по една единствена причина

Както винаги, човешката алчност слага прът в колелото на прогреса

Въпреки че генеративният изкуствен интелект (ИИ) вече помага на хората да делегират рутинни задачи, разпространението му може да се забави поради проблеми с авторските права, пише ZDNET.

Консултантската фирма Gartner съобщава, че моделите на генеративен ИИ често се обучават върху данни, които включват съдържание от интернет. Това означава, че много чатботове генерират отговори въз основа на чужда работа, даже без разрешението на авторите.

В отговор на това, издания, като например The New York Times, вече са започнали съдебни спорове, твърдейки, че чатботовете нарушават авторските им права.

По прогнози на Gartner, до 2026 г. разходите на компаниите за защита срещу загуба на интелектуална собственост и нарушаване на авторски права се очаква да забавят внедряването  на генеративен ИИ.

Експертите също така прогнозират, че до 2028 г. повече от 50% от компаниите, които решат да създадат свои големи езикови модели от нулата, ще се откажат от тази идея поради големи разходи, сложност и технически проблеми.

В тази връзка, Gartner препоръчва на ръководителите на данни и анализи да балансират своите амбиции за внедряване на ИИ с тяхната толерантност към риска, който поемат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: