Tesla превърна собствениците на партньорска компания в мултимилионери

Tesla превърна собствениците на партньорска компания в мултимилионери Снимка: just-auto.com

Акциите на корейската фирма L&F Co са скочили с почти 100%, след като производителят на катоди за батерии на електромобили сключи договор с компанията на Илон Мъск

Дълго време Tesla купувше никелови катоди чрез посредника и основен партньор на L&F Co - световноизвестната компания LG. Наскоро обаче Tesla реши да избегне посредничеството като част от сделката, което доведе и до резкия скок в стойността на акциите на L&F Co, отбелязва Bloomberg. 

На 2 януари 2023 г. акциите на компанията се търгуваха за 175 000 южнокорейски вона (около $ 132,8), но в края на вчерашната търговия цената им спря на 325 000 вона, достигайки в един момент връх за деня от 344 000 вона. Договорът на L&F Co с американския производител на електромобили се оценява на $2,9 милиарда и според експертите, именно това сътрудничество е стимулирало ръста в котировките на компанията.

L&F Co. е сравнително млада компания, създадена през 2000 г., и отдавна е част от силно диверсифицирания конгломерат LG. Доскоро доставките за LG генерираха около 80% от приходите на L&F Co, но сега тази ситуация очевидно се променя. L&F Co гледат положително на новите перспективи, отбелязвайки, че може да започнат мащабна трансформация, при положение, че в портфолиото си имаклиент катоTeslaкойто „води пазара”, казват анализатори. 

L&F се зае с производството на катоди през 2005 г., залагайки на този важен компонент от литиево-йонните батерии. Най-голямият скок в продажбите компаният регистрира в периода 2020 – 2022 г., началото на „бума” на електромобилите. 

Споразумението с Tesla не е първият опит на L&F Co да диверсифицира партньорите си. През 2021 г. компанията подписа споразумение с американската фирма за рециклиране на батерии Redwood Materials, чийто шеф е бившият технически директор на Tesla Джефри Браян Страубел. Предвижданията на L&F Co са до 2025 г. делът на приходите ѝ от LG да падне до 50%, а от Tesla да дойдат до 30% от паричните постъпления.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: