В Санкт Петербург се провежда Международен икономически форум

В Санкт Петербург се провежда Международен икономически форум Снимка: vedomosti-spb.ru

Днес събитието ще посети Владимир Путин, заради което районът на експоцентъра ще остане без интернет

Замислен като „Руският Давос”, форумът всъщност не може да се нарече „международен”, отбелязва Bloomberg - квалификация, която много от руските официални лица  превърнаха в тема на изявленията си на форума, критикувайки авторитетната новинарска агенция.

Факт е обаче, че след руската инвазия в Украйна, световните лидери и дори ръководителите на „приятелски” държави не присъстват на събитието. Според сайта на Санкт Петербургския икономически форум, тази година се очакват "високопоставени служители от повече от 15 държави", включително президентите на Алжир и Армения, премиерът на Куба и лидерът на Южна Осетия, както и ръкоодителите на окупираните от Русия украински области. Гордостта на форума е присъствието на делегация от ОАЕ.

Много от руските магнати също няма да присъстват заради международните санкции, пише theins.ru. По същата причина сайтът на икономическия форум напомня на чуждестранните гости, че в Санкт Петербург могат да ползват долари или евро в брой, но не и банковите си карти. Билетът за форума струва 1.2 милиона рубли, а според "Ведомости", събитието ще протече "под знака на суверенитета".

Днес руският президент Владимир Путин трябва да се появи на икономическия форум в Санкт Петербург, като една от мерките за сигурност е изключването на интернет и GPS връзките в района. По подобен начин миналата седмица беше ограничен достъпът до интернет и спътникова комуникация в Сочи и Адлер, когато Владимир Путин посети Евразийския конгрес. Участници в събитието казват, че по време на високата визита не са работили таксиметровите приложения, банковите карти и мобилните връзки. 

На откриването на форума на 14 юни, генералният директор на Агенцията за политически и икономически комуникации Дмитрий Орлов каза, че тази година Кремъл набляга на "алтернативни области на външноикономическа дейност". Анексираните от Русия региони представят предимно селскостопанска продукция и храни. Запорожка област предлага "руско сирене" и череши, „отгледани в Русия“, а щандовете на Херсонска област, Донецка и Луганска „народни републики” са представени с информационни брошури.

През първия ден гостите на икономическото събитие се обслужваха от аниматори, имитиращи роботи. Лабораторията за интелигентна космическа роботика „Сколтех” се представи с кучето-робот HyperDog. Гостите се разхлаждат със сладолед, който сладоледен робот им изпраща с миниатюрен макет на новия вагон на московското метро. Представени са и руски дронове, почти идентични с тези на китайската компания Autel Robotics, предназначени „за руската армия”, както обяви пропаганден Telegram канал. 

Днешният ден на форума е белязан и от два отказа: първо, президентът на ОАЕ Бен Зайед Ал Нахаян отказа участие в ключовата пленарна сесия, на която ще говори Владимир Путин, тъй като си тръгва от Санкт Петербург. Вторият отказ направи новата Lada Aura, която не запали от първи път, а едва след като под капака се порови министърът на транспорта Антон Силуанов.

Санкт Петербургският икономически форум ще продължи до 17 юни. Така провеждането му съвпада с международното технологично изложение VivaTech 2023 в Париж.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: