Откриха Международния икономически форум в Санкт Петербург

Откриха Международния икономически форум в Санкт Петербург Снимка: meduza.io

Някога авторитетното събитие привличаше държавни глави от цял свят и световни бизнес лидери, докато тази година чуждестранното присъствие се пада на президентите на Боливия и Зимбабве и делегация на талибанското движение

Първият щанд на изложението е предоставен на Московска област, където посетителите приветства Женя – хуманоиден робот, облечен като водопроводчик, руски вариант на домашен помощник с изкуствен интелект (ИИ). Според руските държавни медии, Женя вече е „звезда” на форума – чете поезия, разказва вицове и активно жестикулира. Обучен е чрез Yandex GPT AI – инструмент с ИИ, който генерира текст по зададена от човек тема. Идеята на създателите му е да интегрират Женя с чатбот за жилищно-комунални услуги, за да помага при ремонти, отговаряйки на „високоспециализирани въпроси”. 

Генеалогичното дружество „Дом на семейните традиции „Християн“ се представя с родословното дърво на Владимир Путин. От документа може да се научи, че прародител на „династията Путин” е мъж, известен само с малкото си име Никита, живял в началото на XVII век. По неизвестни причини генеалогичните изследвания спират преди средата на 50-те години на миналия век, така че в родословието на Путин не фигурират нито бившата първа дама Людмила Путина, нито двете им дъщери.

Затова пък „двете жени”, както баща им често ги нарича, ще се изявят на Международния икономически форум в Санкт Петербург (SPIEF). По-малката, Катерина Тихонова, която е генерален директор на корпорацията „Иннопрактика”, ще се включи днес онлайн, за да говори по актуалната тема „Ролята на военно-промишления комплекс в развитието на технологичния суверенитет на страната“. Ръководената от нея структура се финансира с милиарди рубли държавни субсидии, подчертава Bloomberg. 

По-голямата дъщеря на Путин, Мария Воронцова, която е член на президиума на Руската асоциация за насърчаване на науката, ще води лично сесия, посветена на биотехнолотиите

Както отбелязва Bloomberg, тази година SPIEF е нещо като „витрина за децата на кремълския елит“. Освен дъщерите на Путин, на форума ще се представят дъщерята на бившия министър на отбраната Сергей Шойгу, синът на ръководителя на президентската администрация, ръководителката на фондация "Защитници на Отечеството", смятана за племенница на Путин и синът на негов близък приятел, крупен бизнесмен. 

Най-големият руски автомобилопроизводител АвтоВАЗ се представя с Lada Iskra, седан в „огнен” цвят, чието серийно производство е обявено за началото на 2025 г., при максимална прогнозна цена 1.2 милиона рубли (около € 12 500). 

На ПМЭФ представили E-Niva на базе Lada Niva Travel - Российская газета
e-Niva, снимка - "Российская газета"

Като „сензация” руските медии отбелязват електрическата Lada e-Niva Travel с номинална мощност на двигателия 60 kW и пикова мощност 120 kW.  Капацитетът на батерията е 34 kWh. Според рекламата, с едно пълно зареждане (12 часа на битов контакт) e-Niva може да измине до 175 км, при максимална скорост 150 км/ч и ускорение до 100 км/ч за 9,6 секунди. Поне на щанда си АвтоВАЗ не посочва дата за стартирането на серийно производство на e-Niva.

„За спомен” от тазгодишния SPIEF посетителите му могат да си купят снимка на Владимир Путин с Доналд Тръмп, бившият и може би бъдещ президент на САЩ. Скептици подхвърлят, че постерът може би прави „мечешка” услуга и на двамата, афиширайки добрите контакти на Путин с Тръмп, който очаква присъдата си, след като американският съд го признат за виновен по 34 обвинения при първото от няколкото наказателни дела срещу него.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: