Фронтменът на групата The Monkees съди ФБР

Фронтменът на групата The Monkees съди ФБР Снимка: rollingstone.com

В годините на разцвета си музикантите бяха изключително популярни в САЩ и по света, а хитът им  I'm a Believer и до днес е в топ-класиката на жанра.

Сега 77-годишният вокал на групата Мики Доленц съди ФБР, за да разкрие защо музикантите са били обект на разследване. Части от силно редактиран файл на бюрото са публикувани през 2011 г. в  Rolling Stone. В документа, неназован източник на ФБР, присъствал на концерт на групата през 1967 г., съобщава за "антиамерикански послания срещу войната във Виетнам". В тази връзка ФБР е следило редица известни личности, включително Джон Ленън.

„Знаем, че от средата до края на 60-те години на миналия век ФБР наблюдава холивудски антивоенни активисти и The Monkees бяха в центъра на събитията. Искът на г-н Доленц има за цел да разкрие защо“, казва адвокатът му пред BBC.

The Monkees е създадена за американски телевизионен сериал като версия на The Beatles, но продължава дейността си,  спечелвайки голяма популярност в края на 60-те години на миналия век с парчета като I'm a Believer и двата си антивоенни хита Last Train to Clarksville и Ditty Diego-War. Групата се разпада през 1971 г., но няколко пъти отново се събира . The Monkees имат четири албума номер 1 през 1967 г. – рекорд, който все още не е достигнат.

И досега не е ясно какво конкретно в групата е привлякло вниманието на ФБР. В иска срещу агенцията Мики Доленц казва, че е „изчерпал всички необходими административни средства за защита“, след като не е получил в определения 20-дневен срок огвотор на искането си за достъп до своето досие по Закона за свобода на информацията (FOIA). ФБР отказа коментар. 

Според адвоката на г-н Доленц, който се самоопределя като „доживотен фен“ на The Monkees, няма по-добър начин от съдебното дело, за да принуди ФБР да разкрие тайните досиета на музикантите от The Monkees и "да помогне на обществеността да научи повече за една важна епоха от американската история".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: