Metallica си купиха фабрика за черни плочи

Metallica си купиха фабрика за черни плочи Снимка: virginradio.it

Траш квартетът си осигури собствено проиводство на висококачествения формат, след като в САЩ плочите изпревариха по продажби компактдисковете за първи път от 1987 г.

Метъл бандата са новите собственици на Furnace Record Pressing, фабрика във Вирджиния, която произвежда дискове за Metallica вече 15 години, както съобщава Billboard. Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Ерик Астор каза пред изданието: „Наистина е вълнуващо да знаем, че нашето дългосрочно бъдеще е осигурено, като същевременно можем по-добре да се възползваме от възможностите за растеж.“

Metallica продават повече винилови плочи от много други изпълнители: без да са издали нов албум, миналата година бандата продаде 387 000 копия от албумите в каталога си, което ги нарежда на шесто място по продажби на черни плочи в САЩ. Същевременно, придобиването на фабриката предхожда излизането на новия им албум 72 Seasons, който ще има официалната си премиера през април, макар че Furnace издадоха пилотна партида черни плочи от него през януари, а видеото на едно от парчетата в албума - Lux Æterna – вече набра над 3 милиона гледания.

Както отбелязва докладът за 2022 г. на Американската аоциацията на звукозаписната индустрия (RIAA), възходът на черната плоча продължава да връща позициите ѝ 16-та поредна година. Продажбите вървят нагоре и заради фенове и меломани, които са готови да платят премиум цени за черна плоча, дори при уникалното положение, че през 2022 г. само 50% от купувачите на винилови плочи са потвърдили, че притежават грамофон, както установи Luminate - друг анализатор на данни и източник на прогнози за американския пазар на музика, телевизия и кино. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: