В Москва набират публика на хонорар за митинга на 22 февруари

В Москва набират публика на хонорар за митинга на 22 февруари Снимка: marketwatch.com

В онлайн-реклами кастинг-агенции предлагат възнаграждение от 500 рубли за участие в събитието на московския стадион „Лужники” по повод първата годишнина от нахлуването в Украйна.

С тези пари едно руско семейство може да си представи, че един ден гостува на правителството, похапвайки примерно едно пиле, литър мляко, килограм картофи и толкова банани, плюс няколко яйца и хляб. Рекламите обещават на митинга да бъде „забавно”, но интересът е колеблив, след като за подобен ангажимент миналата година се предлагаха цели 1500 рубли, отбелязва The Moscow Times.

Разбира се, организаторите не разчитат само на „зрители на хонорар”, а според Caution Media, ще запълнят стадиона, използвайки административен ресурс: на служителите и студентите на Московския политехнически университет вече е наредено да присъстват на митинга и да водят със себе си роднини и приятели.  Да посетят масово "тържеството"  вероятно са "поканени" и други институции.

Очаква се на мащабното събитие да се появи Владимир Путин, а прогнозираната публика е поне 200 000 души, казва източник на РИА „Новости”. 

В последните години Кремъл демонстрира обществената подкрепа за политиката на руския президент чрез подобни грандиозни митинг-концерти – първият беше на 18 март 2014 г. на Червения площад, по повод анексирането на Крим и след това такива "културни събития" се организират ежегодно,  с изключение на  2017 г. и 2020 г.

Тази поовехтяла форма на израз на народната любов е отразена и в нов клип на британския дует Pet Shop Boys, наречен "Living In The Past" („Да живееш в миналото”). Решеното в "архивна" черно-бяло-сива гама парче е посветено на Владимир Путин и на фона на меланхолична музика, показва кадри от встъпването му в длъжност, военни паради и масови арести на протести в Русия, докато в текста „героят” споделя, че иска да се страхуват от него както от Сталин и „да умират с името ми на уста".

През май 2022 г. Pet Shop Boys публикуваха антивоенно изявление, в което изразяват симпатиите си към своята руска публика и колеги и съжаляват, че „сега изглежда немислимо да правим концерти там”. Популярните музиканти казват, че очакват с нетърпение раждането на „нова Русиякогато „фашизмът ще падне, престъпните политици ще се изправят пред правосъдието, истината ще бъде казана и съседните страни няма да живеят в страх от нахлуване”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: