Потъналата мистериозна лодка в Лаго Маджоре – инцидент или шпионски трилър?

Потъналата мистериозна лодка в Лаго Маджоре – инцидент или шпионски трилър? Снимка: newsrnd.com

Сред четирите жертви са един агент на Мосад в пенсия, двама служители на италианското разузнаване и една рускиня, съпруга на капитана на лодката

На 28 май буря преобърна лодка с 23 пътници, като всички, освен капитанът и съпругата му, се оказаха членове на италианските и израелските тайни служби.

 Обясняван първоначално с лошото време, инцидентът предизвиква все повече спекулации, пише ВВС.

Мнозина свързват случая със стратегическото разположение на езерото Маджоре. Бреговата му линия поделят италианските региони Ломбардия и Пиемонт и швейцарският кантон Тичино. Ломбардия е дом няколко компании, които произвеждат технологии с двойна употреба, т.е., военна и гражданска, а Швейцария е сочена за честа транзитна страна за служители на разузнаването.

Вестник Corriere della Sera съобщава, че зоната гарантира на правителствата на Италия и Израел известна свобода на движение, като някои от пътниците в лодката – и италианци, и израелци, са притежатели на къщи в Швейцария.

Според първоначалните съобщения, пътуването с лодката е било празничен излет по повод рожден ден, но до момента не е ясно чий. Същевременно няколко големи италиански новинарски издания съобщават, че всъщност става дума за тайна работна среща на италиански и израелски служители на разузнаването.

Инцидентът предизвика огромен интерес и задачата на прокурор Карло Ночерино е да разбере какво точно се е случило. За момента е разследван само капитанът на лодката, който при инцидента загуби съпругата си – рускиня. Подозренията срещу него са за умишлено причиняване на корабокрушение и предумишлено убийство. В своя защита капитанът казва, че лодката е била връхлетяна от „апокалипсис”, който я е преобърнал за около 30 секунди.

Съмнения предизвиква и поведението на оцелелите след катастрофата – всички, и италианци, и израелци, бързо са напуснали хотелските си стаи и болницата, в която петима от пострадалите бяха лекувани, без да представят документи

Израелските граждани са изоставили наетите си коли и са отлетели за Израел от Милано със самолет на Мосад. Самоличността им, както и тази на италианските им колеги, не е разкрита, но според прокурор Ночерино, нормално е в подобни случаи да се съобщават само имената на жертвите, но не и на оцелелите. 

Лодката все още не е извадена от дъното на езерото, което според прокурора означава, че разследването засега не може да започне съобразно професионалните изисквания. 

Има предположения, че капитанът е бил затруднен да маневрира в условията на разразилата се буря, тъй като лодката е била пренатоварена – при капацитет от 15 души, пътуващите на борда са били 23 – нарушение, което магистратите разследват, но е трудно да се допусне, че капитанът или наелите лодката агенти не са го знаели. Разследването ще провери и мерките за сигурност, поддръжката, сертификата и застраховката на лодката.

При толкова много неясноти, спекулациите вероятно ще продължат, смята проурор Ночерино. В разследването участват и карабинери и италианската военна полиция. Според думите им пред ВВС, ангажиментът им е да проучат лодката и метеорологичните условия, но не и да установят какво са правили пътниците на борда. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: