Българката Мариана Кацарова е експертът на ООН по правата на човека в Русия

Българката Мариана Кацарова е експертът на ООН по правата на човека в Русия Снимка: osce.org

Тя иска разговор с Владимир Путин

Резултатът не е сигурен, но тя се надява руските властите да го направят, каза Кацарова в интервю за SWI swissinfo.ch в Женева. Тя отчита, че естествено, нарушението на човешките права в Украйна е грабнало вниманието на света, но смята, че това, което се случва в Русия, остава встрани от международното внимание. Кацарова се надява нейния мандат да промени това, както и да даде препоръки как да се подобри ситуацията, за да се гарантира, че жертвите на нарушения на човешките права в Русия имат подкрепа „в своя стремеж към справедливост“.

Предизвикателствата на новата ѝ позиция са много, признава Мариана Кацарова Тя смята, че предишният й опит като журналист и опитен репортер по правата на човека в региона ще помогне. Като служител по правата на човека в Русия за Amnesty International и наблюдател на ООН в Донецк, тя е запозната със страната и нейните организации за граждански права. Но, разбира се, големият въпрос е дали Русия ще ѝ сътрудничи. Москва осъди резолюцията от октомври 2022 г. на Съвета на ООН по правата на човека, която включваше и мандата на Кацарова. 

Първото, което е направила Кацарова на новата си позиция, е да пише на руския посланик в Женева, за да поиска среща с него и да го помоли да предаде на руските власти искането ѝ да посети Руската федерация „възможно най-скоро”. Отговор няма, но прецедент има. Наскоро подобно посещение осъществи специалният представител на генералния секретар на ООН за децата и въоръжените конфликти Вирджиния Гамба. Тя разговаря с руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова, която заедно с Владимир Путин е обвинена във военно престъпление - насилственото депортиране на украински деца в Русия.

2013 Anna Politkovskaya Award | Lyse Doucet and Mariana Katz… | Flickr
Мария Кацарова е учредител на Наградата "Анна Политковская" за журнаалистика, снимка - flickr.com

„Ролята на специалния докладчик не е да бъде съдия или прокурор на който и да е съд, а да работи с всички в дадена страна. Защото тези, които могат да променят живота и да гарантират защитата на човешките права на мнозинството, са държавните служители”, казва Кацарова и подчертава готовността си да проведе в Русия разговори на всички нива, включително с руския президент. 

Ако не й бъде даден достъп до Русия, тя казва, че ще трябва да разчита на източници от нарастващата руска диаспора в чужбина и да се опита да провери информацията им възможно най-добре. В интервюто си тя посочва също, че всички, които „смятат, че мога да изразя гласа им и да задам правилните въпроси на правителството“, могат да се свържат с нея чрез социалните медии, в това число и хората в Русия.

Кацарова, чийто мандат започна на 1 май, до септември трябва да представи доклад пред Съвета по правата на човека към ООН в Женева. Плановете ѝ са да се съсредоточи първо върху ограничаването на гражданското пространство, правото на свобода на изразяване, мирните събрания и обединения, както и закриването на граждански организации и независими медии и ежедневно растящото преследване на руски граждани с антивоенни настроения.

„След въоръженото нападение срещу Украйна миналата година в руското законодателство настъпи вълна от промени, въвеждащи все по-репресивни административни и наказателни мерки, ограничаващи свободата на изразяване и мирните събрания, особено на антивоенни активисти в Руската федерация. Но аз мисля, че е много важно да защитаваме правозащитниците”, убедена е Мариана Кацарова. 

Тя е завършила журналистика в Софийския университет и Колумбийския университет в Ню Йорк. Специализира  международно право в Лондон, Женева и Оксфорд. Един от основателите на в. „Демокрация” и учредител на наградата за журналистика "Анна Политковская" - убитата преди 16 години в Русия критичка на режима на Владимир Путин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: